Sreda, 16.06.2010.

08:48

Oslobođeni beogradski anarhisti

Viši sud oslobodio grupu šestoro anarhista optužbe da su bacanjem Molotovljevih koktela na ambasadu Grčke izazvali opštu opasnost, jer optužba nije dokazana.

Izvor: B92

Default images

"Osnov za oslobađajuću presudu je zakonski, a ne politički. Nije dokazano da su optuženi izvršili krivično delo", rekao je sudija Dragomir Gerasimović.

Beogradska šestorka je slobodna i nevina, odlučio je sudija. Ratibor Trivunac, vođa Anarhosindikalističke inicijative, rekao je nakon presude da država nije uspela da razbije anarhistički pokret.

U kratkom obrazloženju presude, on je rekao da nema dokaza da su Ratibor Trivunac, Tadej Kurepa, Nikola Mitrović, Ivan Savić, Sanja Dojkić i Ivan Vulović izazivali opštu opasnost bacanjem tri Molotovljeva koktela na zgradu grčke ambasade prošlog avgusta.

"Moje lično uverenje je da je to posledica činjenice da bi ovaj proces izgubio na nekom višem sudu, da li u Strazburu, da li negde drugde. U svakom slučaju, nisu želeli sebi da dozvole da naprave sebi još veću štetu nekom odštetom koju bi morali da plaćaju. Oni će sada svakako svima nama morati da plate tih šest meseci što smo sedeli bez ikakvih osnova", rekao je Ratibor Trivunac.

Prvobitna optužnica teretila je takozvanu beorgadsku šestorku za međunarodni terorizam, ali je ona kasnije izmenjena. Ipak, članovi Anarhosindikalističke inicijative u pritvoru su proveli skoro pola godine.

Zbog toga, pored tužbe zbog pritvora, oni najavljuju krivične prijave protiv svih učesnika priče o međunarodnom terorizmu, od prvog čoveka srpskog tužilaštva Slobodana Radovanovića, preko svih članova sudskih veća do istražnog sudije

"Suđenje je potvrdilo ono što smo već znali, da nas je ova država kidnapovala iz političkih razloga i držala nas u zatvoru šest meseci. Nas šestoro smo ukupno bili u zatvoru preko 1.000 dana", kaže Tadej Kurepa.

"Oni su nama sada pokazali 'mi možemo da vas držimo šest meseci bez ikakvih dokaza', što se videlo i na sudu, jedino što nisu smeli da urade pošto je toliko jasno da nema osnova. Nisu smeli na kraju da nas osude, ali oni su postiugli svoje - oni su nas šest meseci držali u zatvoru bez kontakta s prijateljima. Ono što nisu postigli je to da nam razbiju organizaciju", kazao je Trivunac.

Među prvim narednim koracima Anarhosindikalističke inicijative biće objavljivanje knjige u kojoj će se, prema rečima lidera pokreta Ratibora Trivunca, naći sva dokumenta sa suđenja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: