Ponedeljak, 16.11.2009.

10:02

Izbori poljuljali autoritet Srbije?

Izlaskom Srba na lokalne izbore znatno je poljuljan autoritet srpske vlade u pokrajini i politika na Kosovu će morati da se menja, kaže Oliver Ivanović.

Izvor: B92

Default images

Uprkos tome što je Beograd pozvao kosovske Srbe da ne izađu na izbore, na tim izborima Srbi su osvojili dve nove opštine. Za ministra Bogdanovića to ipak nije dovoljno, jer on smatra da je na izbore izašao zanemarljiv broj glasača. Međutim, po mišljenju Olivera Ivanovića, to je dokaz da je napravljena pukotina između Beograda i kosovskih Srba.

Lokalni izbori na Kosovu prvi su na kojima jedan deo Srba na Kosovu nije poslušao zvanični Beograd, i odlučio da preuzme stvar u svoje ruke.

To potvrđuju i rezultati koji pokazuju da su Srbi osvojili vlast u tri nove opštine – u Gračanici, Ranilugu i Klokotu.

Međutim, za ministra Bogdanovića reč je o zanemarljivom broju izašlih srpskih glasača.

Bogdanović tvrdi i da tu ne radi o neposlušnosti, odnosno da je većina Srba i ovog puta slušala Beograd.

Za razliku od Bogdanovića, državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo Oliver Ivanović priznaje da problema ima, odnosno da se ovde radi o neuspehu Vlade i Beograda.

Ivanović: O izborima na Kosovu i Metohiji se izjašnjavalo samo Ministarstvo za Kosovo i Metohiju, to nikako nije dobro.

B92: Zašto to niste rekli kolegama u Vladi?

Ivanović: Ja nisam u prilici da kažem kolegama, ali ja sam rekao ministru, da on mora da animira i ostale ministre, to mora delovati kao kompaktno i jednostavno delovati kao zajednička politika.

B92: Šta je on uradio?

Ivanović: Pa ne znam, to ćete morati ministra da pitate, ali u principu vidimo rezultat, da na kraju završili smo predizbornu kampanju na taj način što smo imali izjave, snažne izjave dva državna sekretara i ministra i imali smo tu pojedinačno ponekog poslanika ali to nije dovoljno.

B92: Jel ovo neuspeh Vlade?

Ivanović: Pa, ja ne znam, ali ja lično ću to doživeti kao neuspeh.

Ivanović najavljuje da će analiza rezultata, ali i posledice, tek uslediti :

Ivanović: To se ne može ignorisati, prosto to moramo napraviti jednu ozibljnu analizu, a da onda nakon toga vučemo i određene poteze, ali ja ne bih hteo niti mogu da kažem u ime Ministarstva šta to zapravo znači. Siguran sam da mi nešto moramo povući, jer ovo ne ide dobro, ovo nije dobro.

B92: Kako ovi rezultati mogu da utiču na proces pred Međunarodnim sudom pravde?

Ivanović: Pa ja sam siguran da će Albanci probati to da koriste, jer oni to uvek koriste u sličnim situacijama. Siguran sam čak da će i međunarodni predstavnici to koristiti, dovešće u pitanje legitimnost srpskih stavova, jer na ovaj način će pokušati da ukažu da narod ne misli tako. Poteze koje Vlada treba da povuče već predlaže Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose već predlaže.

“Treba sačekati odluku Cvetkovića i Tadića i rekao sam, ukoliko oni ne smene Bogdanovića to znači da su se oni aktivno uključili u destrukciju pozicije Srbije na Kosovu. Ne vredi komentarisati njegove stavove, treba čekati odluku Beogradu o njemu, dakle čoveka treba jednostavno ukloniti iz političkog života”, smatra Janjić.

On kaže i da među srbima na Kosovu odavno postoji želja da se otrgnu od zvaničnog Beograda.

“Ova kampanja koja je vođena, ona nije toliko podstakla inat, koliko je podstakla strah i to je ono što je najopasnije. Srbi su sada podeljeni i uplašeni, u ovakvom momentu uplašeniji su od pretnji Gorana Bogdanovića i nejasne politike Tadića i drugih nego od Albanaca”, ocenjuje Janjić.

“ Jednostavno - Štrpce, Novo Brdo - oni imaju jednu psihologiju života u okruženju, u tvrđavi, oni znaju svoje susede. Njima je sada ključni problem izvor nesigurnosti, neizvesnosti – Beograd”, smatra on.

Na lokalnim izborima na Kosovu glasalo je nešto više od 45 odsto od ukupnog broja od milion i po birača.

Malići: Lokalni izbori značajni za Srbe

Politički analitičar Škeljzen Malići kaže za B92 da su za albanske političke stranke lokalni izbori ravni parlamentarnim.

"Za Srbe su ovi izbori bili jako važni, jer prvi put glasaju za svoje opštine i negde je odziv bio dobar kao u Gračanici, što je jako važno, jer oni konstituišu svoje institucije i svoj uticaj na Kosovu“, objašnjava on.

Prema njegovim rečima, za albanske partije ovo je veliki test i uvod u parlamentarne izbore.

"Sada se posle dve godine odmeravaju snage i jako je važno za sve partije da vide gde su naročito posle velike krize Demokratskog saveza Kosova, pošto oni sad pokušavaju da se vrate na scenu“, navodi Malići

On veruje da će ovi lokalni izbori doprineti sazrevanju političke scene na Kosovu.

"Prvi put glavna tema nije nezavisnost nego se formulišu konkretni programi političkih stranaka i još uvek ne mogu da se razlikuju stranačke orijentacije i programi i sama scena se na neki način rekonstruiše i ima još posla da se napravi politička scena u smislu političkih ponuda i vozija za razvoj Kosova", ocenio je Malići.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Svet

uživo Rusi zauzimaju; Ukrajina u mraku

Rat u Ukrajini – 844. dan. Nastavljaju se borbe širom Ukrajine, a Rusi su tokom prethodnog dana izveli seriju napada u Kijevskom, Hersonskom, Nikopoljskom i Donjeckom regionu, gde su poginule tri osobe.

22:29

16.6.2024.

8 min

Podeli: