"Puno angažovanje SAD na Balkanu"

Novi direktor Kancelarije za južnu i centralnu Evropu u Stejt Departmentu Tomas Jazdgerdi rekao je da su SAD u potpunosti angažovane na Balkanu.

Izvor: B92

Petak, 21.11.2014.

09:50

Default images

To se posebno odnosi na rešavanje preostalih ključnih pitanja.

Jazdgerdi je u razgovoru za Glas Amerike istakao da Vašington podržava budućnost celog regiona u okviru evroatlantske zajednice.

Sjedinjene Države smatraju se partnerom, kako je rekao Jazdgerdi, "u tom pogledu na primer, pružanjem pomoći u održavanju dijaloga Kosova i Srbije, davanjem podrške Crnoj Gori da uradi stvari koje su potrebne da bi se pridružila NATO, podsticanjem Grčke i Makedonije da reše spor oko imena, pomaganjem Bosni da postane funkcionalnija u odnosu na sve ostalo što izgleda malo lakše".

Što se tiče rasta ruskog uticaja u regionu i eventualnim planovima Vašingtona da se tome suprostavi, Jazdgerdi odgovara da "to nije pitanje suprostavljanja ruskom uticaju, već pružanja podrške građanima u regionu da ostvare svoje aspiracije u pogledu integracije".

Jazdgerdi je rekao da SAD nisu protiv toga da zemlje održavaju odnose sa Rusijom i dodao da pojedine, kao Srbija, imaju istorijske i kulturne veze sa Rusijom.

"Ali, ako želite da se pridružite evropskom klubu, što mislim da sve zemlje u regionu žele, onda moraju da donesu odgovarajuće zaključke i usklade svoju spoljnu politiku sa onom koju zastupa Evropska unija", zaključio je Jazdgerdi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: