Kijev rešava milom ili silom

Ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Arsen Avakov kaže da će protestne akcije u Donjecku, Harkovu i Lugansku biti presečene pregovorima ili silom.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 09.04.2014.

10:08

Default images

Avakov je obećao da će za 48 sati rešiti stanje na istoku zemlje.

"Za one koji žele dijalog, predlažemo razgovore i političko rešenje, a manjina koji želi sukobe dobiće čvrst odgovor ukrajinskih vlasti". Učesnici protestnih akcija na istoku Ukrajine u Donjecku, Harkovu i Luganjsku ne priznaju legitimnost novih gubernatora imenovanih posle svrgavanja Viktora Janukoviča.

Oni danas ojačavaju barikade i pripremaju molotovljeve koktele u lokalnom sedištu ukrajinske Službe državne bezbednosti (SBU) koje su zauzeli u u Lugansku na istoku Ukrajine.

Proruski demonstranti traže više prava za regione, kao i održavanje referenduma o njihovom statusu pošto je njihov zahtev samostalnost od Kijeva i prisajedinjenje Rusiji.
Donjeck (Foto: Aleksandra Godfroa/B92)
Aktivisti, mnogi sa fantomkama i maskama, grade barikade koristeći gume, drvene sanduke i vreće sa peskom, a nekoliko njih drže automatske puške.

Agencije su javile da je 56 talaca napustilo rano jutros zgradu posle pregovora demonstranata i zvaničnika, ali je portparolka lokalne policije rekla da su ti, prvi, izveštaji o taocima netačni.

"Oni koji su otišli nisu bili spremni da ostanu i da se bore", rekao je portparol demonstranata koji se predstavio kao Vasilij i dodao da će se "njegovi vojnici" boriti dok referendum o nezavisnosti ne bude održan.

Portparolka gradske policije Tatjana Popukaj rekla je da se razgovori sa demonstrantima nastavljaju i izrazila nadu u mirno rešavanje situacije, jer "nikome nisu potrebne krv i smrt ".

Protesti su u ta tri istočnoukrajinska grada počela u nedelju, ali su eskalirali tokom ponedeljka i utorka. U Deonjecku i Harkovu zauzete su ugrade lokalnih administracija i proglašene su rrepublike, nezavisne od Kijeva. Slično je bilo i u Luganjsku, gde je bilo zauzeto lokalno sedište ukrajinske službe državne bezbednosti.
Donjeck (Foto: Aleksandra Godfroa/B92)
Sedište SBU u Lugansku je jedna od nekoliko vladinih zgrada na istoku Ukrajine koje su zauzeli demonstranti koji zahtevaju održavanje regionalnog referenduma o nezavisnosti, poput onog održanog na Krimu prošlog meseca. Demonstranti u Donjecku, na jugu, i dalje imaju kontrolu nad zgradom regionalne vlasti, dok su vlasti u Harkovu okončale okupaciju vladinih zgrada, navodi Rojters. Kijev je na neposlušnost demonstranata pokrenuo antiterorističke akcije, jer su oni tako i okarakterisani, u kojima je uhapšeno oko 70 demonstranata, dok je zvanična Moskva rekla da je to nedopustivo.

Zapadne sile, kao i u slučaju Krima, koji se istim takvim procesom otcepio od Ukrajine, za sada samo posmatraju i upozoravaju Rusiju, koju smatraju odgovornom za talas secesionizma u Ukrajini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: