Bezvizni režim najugroženiji do sad

Najave o ukidanju bezviznog režima Srbije sa EU zbog povećanog broja lažnih azilanata najozbiljnije su do sada, kaže direktor Grupe 484 Vladimir Petronijević.

Izvor: B92

Subota, 28.12.2013.

10:14

Default images

Kako je objasnio, to je zbog toga što na snagu stupa izmenjena regulativa EU o tom problemu, jer mi još uvek nismo bili u situaciji da evropske zemlje razgovaraju o tome. Petronijević je istakao da inicijativu može da pokrene bilo koja članica EU i da najviše problema imamo sa Nemačkom i Švedskom.

"Po izmenjenoj regulativi Evropski parlament nema ulogu koju je imao u uspostavljanju bezviznog režima i to nije dobro za Srbiju jer tamo Srbija ima dosta prijatelja", kaže Petronijević.

Objašnjava da odluku donose Evropska komisija i Evropski savet uz konsultacije sa stručnim službama EU.

"Svakako da odluka koju bi donela Komisija ili Savet mora uzeti u obzir političke okolnosti u kojima se nalaze zemlje Zapadnog Balkana i Srbija koja treba da uđe u proces pristuipanja EU", kaže Petronijević.

Prema njegovim rečima, poruka koja bi bila poslata Srbiji ukidanjem bezviznog režima može biti ozbiljno ugrožavanje procesa evrointegracija i podrške građana evropskom putu.

Petronijević kaže da postoji prostor za dogovor sa EU, i da je problem moguće rešiti jedino u saradnji sa zemljama članicama. Ističe da je EU svesna ozbiljnosti trenutka u kome se nalazimo i da postoji zajednički interes da se nađe neko rešenje.

Izvršni direktor Grupe 484 je istakao da azilanti iz Srbije najčešće idu u one zemlje gde su visoke naknade za azilante i gde je duga procedura obrade zahteva za azil. Kako kaže, o tome treba razgovarati sa partnerima u EU.

"Srbija treba da izvrši analizu svega što je urađeno na inkluziji manjinskih grupa i da se u tom smislu revidira politika", kaže Petronijević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

21 h

Podeli: