Diković i Rodić čestitali kadetima

U kasarnama Vojske Srbije u Valjevu, Leskovcu i Somboru je septembarska klasa vojnika položila vojničku zakletvu.

Izvor: Beta, Tanjug

Subota, 21.09.2013.

09:43

Default images

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković izjavio je u Leskovcu da je suštinski zadatak u narednom periodu opremanje vojske.

"Opremanjem vojske najsavremenijim naoružanjem, vojnom opremom, uz oslanjanje na proizvodne kapacitete domaće odbrambene industrije -
suštisnki je zadatk za naredni period", kazao je Diković pred kojim su kadeti i vojnici na doborovoljnom služenju vojnog roka položili zakletvu u kasarni "Vojvoda Petar Bojović".

Diković je istakao da će Srbija jačanjem odbrambene industrije doprineti i jačanju sistema odbrane i povećanju svog ukupnog ekeonomskog potencijala.

Načelnik Generalšataba je ponovio da će Srbija nastaviti da razvija medjunarodnu vojnu saradnju "sa svima koji žele da prepoznaju interes i prihvate našu ispruženu ruku".

Diković je ocenio da su kadeti dokaz da mladi u Srbiji nisu zaboravili ni tradiciju ni prave vrednosti i poručio da je znanje najveće bogastvo.

"Imajte na umu da su znanje i obrazovanje u savremenom svetu često najače oružje i uvek preduslov za pobedu", kazao je i istovremeno zatražio od kadeta da tokom školovanja savladaju vojne veštine.

Vojnicima i kadetima je zakletvu čestitao i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

Zakletvu su položili i rezervni oficiri sanitetske i veterinarske službe i 138. klase kadeta Vojne akademije na čemu im je čestitao i ministar odbrane Nebojša Rodić istakavši da je vojska, koja je faktor stabilnosti u regionu, ponosna na poverenju koje uživa medju gradjnima Srbije.

Rodić je istakao da je polaganje zakletve poseban dan u njihovom životu sa koga će uspomene prenositi svojim potomcima, i da mu je čast da im se obrati jer su opredeljeni da časno služe otadzbini i nastave našu bogatu istoriju i vojničku tradiciju.

On je podsetio i da je ovo treća godina da se, u okolnostima profesionalizacije naše vojske, na ovaj način polaže svečana vojnička zakletva, saopšteno je iz Vojske Srbije.

Rodić je naglasio da je Vojska Srbije ponosna na poverenje koje uživa medju gradjanima a koje se ogleda i u velikom broju prijavljenih kandidata na konkursima za vojnu službu i vojne škole.

On je istakao i da je na taj način otvoreno i hiljade radnih mesta za gradjane Srbije, mladiće i devojke, koji su u vojničkoj uniformi prepoznali svoje želje i profesionalne ambicije.

"Za dobrovoljno služenje u septembarskom roku prijavilo se skoro šest puta više kandidata nego što je bilo previdjeno", rekao je Rodić, navela je Vojska Srbije u saopštenju na svom sajtu.

Ministar odbrane je podsetio da je Vojska Srbije danas nezaobilazan faktor stabilnosti u zemlji i regionu, ali i važan činilac naučnog i tehnoloskog razvoja.

"Naša vojska je izvela veliki broj vežbi u zemlji i inostranstvu, pomagala stanovništvu u vanrednim situacijama, a učešćem pripadnika u mirovnim misijama UN i EU, značajno je doprinela ostvarivanju spoljno – političkih interesa naše zemlje", rekao je Rodić.

On je naglasio i da "moramo učiniti sve da na najdelotvorniji način očuvamo postojeće, i izgradimo nove vojne sposobnosti, opremimo Vojsku Srbije savremenim borbenim sistemima i nastavimo da izgradjujemo sveukupni borbeni potencijal zemlje". ,

Svečanosti su prisustvovali i komandanta Komande za obuku general majora Đokice Petrovića, predstavnici Generalštaba Vojske Srbije, ministarstava odbrane i unutrašnjih poslova, lokalne zajednice, Srpske vpravoslavne crkve...

Zakletvu je danas položilo 77 kadeta 138 klase Vojne akademije i 178 vojnika šeste generacije, od kojih je 16 devojaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

21 h

Podeli: