"Nemačka ne može biti lider Evrope"

Bivši nemački kancelar Helmut Šmit odbacio je mogućnost liderstva Nemačke u Evropi zbog odgovornosti te zemlje za zločine počinjene tokom Drugog svetskog rata

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.06.2013.

11:41

Default images

"Nemci su u sledećih nekoliko vekova isključeni iz liderstva Evropom zato što su odgovorni za Drugi svetski rat. Osim toga, u velikoj meri su doprineli i Prvom svetskom ratu", rekao je Šmit za današnje izdanje nemačkog dnevnika "Handelsblat".

On je time odgovorio na pitanje kako komentariše poziv koji je britanski nedeljnik "Ekonomist" uputio Nemačkoj da u većoj meri preuzme liderstvo u Evropi.

"Mi, samo mi, odgovorni smo za smrt šest miliona Jevreja, među kojima je najviše bilo poljskih Jevreja", rekao je bivši socijaldemokratski kancelar. On je kazao da svi, čak i oni koji su nedavno rođeni, snose odgovornost za to da se "užasna nemačka istorija" nikada više ne ponovi. Uticajni britanski nedeljnik "Ekonomist" je u svom izdanju od petka pozvao Nemačku da preuzme odgovornost za Evropu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: