Sreda, 08.05.2013.

23:16

Krejton: Primena sporazuma za datum

Ministarka evropskih poslova Irske Lusinda Krejton kaže da je za dobijanje datuma za pregovore Srbije od suštinskog značaja primena briselskog sporazuma.

Izvor: Tanjug, Večernje novosti

Default images

Irska ministarka je u intervjuu sutrašnjim "Novosti" naglasila je da je ovaj sporazum od istorijskog značaja za Srbiju, Kosovo, ali i celu EU i izrazila je nadu da će pregovori sa Srbijom započeti još u junu, na kraju predsedavanja njene zemlje Unijom.

Krejton je izrazila posebno zadovoljstvo nedavnim izveštajem Evropske komisije o Srbiji.

"Ono čime smo naročito zadovoljni jeste ključni napredak koji se nedavno dogodio u dijalogu između Beograda i Prištine, koji olakšava EU. Niko nije bio siguran u rezultat, i zato smo veoma srećni zbog ovakvog ishoda", istakla je ona.

Irska ministarka je izrazila nadu da će u naredna dva meseca "i Srbija i Kosovo imati priliku da pokažu da će sporazum biti primenjen na terenu", rekavši da će posle toga biti doneta zvanična odluka o utvrđivanju datuma za početak pretprijemnih pregovora za članstvo Srbije u EU, kao i o datumu za početak pregovora za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Kosovom.

"Nadam da ćemo biti svedoci pozitivnih preporuka za obe strane, u junu, kada se očekuje da odluka bude doneta", kazala je Krejton, izrazivši uverenje da će pregovori, u slučaju pozitivne odluke za Srbiju, početi u veoma kratkom periodu, možda čak do kraja predsedavanja Irske Uniji.

"Čvrsto verujemo da su sve zemlje Zapadnog Balkana integralni deo Evrope. S njima delimo istoriju i zajedničke vrednosti. Budućnost svih ovih zemalja je u EU", istakla je Krejton na pitanje zbog čega se EU toliko angažovala oko ovog relativno malog dela Evrope, uprkos problemima koji postoje u samoj Uniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

8 h

Podeli: