Kačavenda razrešen a nije raščinjen

Skadalozni snimci na kojima je, navodno, vladika Kačavenda, glasine i optužbe koje su mu upućene nisu prestali ni posle odluke Sinoda da ga razreši dužnosti.

Izvor: B92

Utorak, 23.04.2013.

16:02

Default images

Sinod u svom saopštenju nije spomenuo neprimereno ponašanje svog vladike, vrh Srpske pravoslavne crkve se ne oglašava, a analitičari smatraju da je slučaj Vasilija Kačavende narušio ugled Crkve.

Na neuobičajenu situaciju u svojim redovima, crkva reaguje svojom uobičajenom procedurom. Kačavenda je razrešen, ali nije raščinjen. Crkva ga nije ni osudila niti je stala u njegovu odbranu. Najava da će možda nešto preduzeti stiže iz Sarajeva.

"Najverovatnije je da će crkveni sud raditi svoj posao. Nemoguće je da ne radi. Samo što, kao što znate, u Crkvi se stvari ne dešavaju tako brzo i tako ishitreno i ne ide se na to da se donese osuda pre nego što se zna ili što se vidi ili što se utvrdi. Sve ide sporije i nije tako jednostavno", kazao je Grigorije, episkop zahumsko-hercegovački i primorski.

Kačavenda je tokom prethodnih godina, kako su pisali mediji, viđan u društvu haških optuženika, ali i stripera. Živi u raskoši i luksuzu u dvoru u Bijeljini, a sada se dovodi u vezu sa seksualnim skandalima. Međutim, pre tri godine je bio ozbiljan kandidat za patrijarha.

"Vernici će reći - to je jedan od brojnih episkopa, to ne znači da je ceo kolektiv, svi episkopi da su takvi, vernici će reagovati sa - eto našlo se snage da se reaguje", smatra verski analitičar Živica Tucić.

Posle odluke Sinoda slučaj Kačavenda je završen, smatra Tucić, koji ne spori da je Crkva mogla jasnije i preciznije da reaguje i veruje da će u javnosti ostati neprijatan utisak. Taj utisak, međutim, dodaje on, vernike neće pokolebati.

"Danas u vreme jako velike komunikativnosti, brzini informacija, jednostavno svi subjekti u društvu, da li su to političke partije, Crkva, od svih se očekuje da daju potpunu informaciju, jasnu, preciznu i što pre", ističe on.

Posle odluke Sinoda Kačavenda bi trebalo da se povuče u izolaciju u manastiru Šišatovac na Fruškoj gori. U isti manastir Sinod je poslao i smenjenog vladiku Artemija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: