Vučić razgovarao s Vorlikovom

Ambasadorka SAD Meri Vorlik, koja završava svoj mandat u Beogradu, posetila je Skupštinu Srbije i razgovarala s potpredsednikom vlade Aleksandrom Vučićem.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 13.09.2012.

17:59

Default images

Tom prilikom Vučić je naglasio da će Vlada Srbije nastaviti da sarađuje sa SAD u cilju daljeg unapređenja odnosa dveju zemalja u svim oblastima.

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, na sastanku su razmatrane i mogućnosti daljeg unapređenja ekonomske saradnje i novih američkih investicija u Srbiju.

Ambasadorka Vorlik je istakla da je u prethodne dve i po godine postignuto mnogo u domenu bilateralnih odnosa, kao i u domenu napretka Srbije u procesu evrointegracija, u čemu ima punu podršku SAD.

Vorlikova u oproštajnoj poseti skupštini

Predsednik Narodne skupštine Nebojša Stefanović primio je ranije danas u oproštajnu posetu američku ambasadorku Meri Vorlik, koja posvećivanje pažnje vladavini prava i reformama pravosudnog sistema, kao i nastavku pregovora i aranžmana sa MMF-om smatra značajnima za evrointegracije Srbije.

"Meri Vorlik se interesovala za predloge zakona koji će se u narednom periodu naći pred Narodnom skupštinom. Poseban interes iskazan je za rebalans budžeta kao i Zakon o javnim nabavkama. Vorlik je naglasila da bi pored pomenutih zakonskih predloga bilo značajno za evropske integracije Srbije da pažnju posvetiti vladavini prava i reformama pravosudnog sistema, odnosno značaju nastavka pregovora i aranžmana sa MMF", navodi se u saopštenju iz Narodne skupštine.

Stefanović je američku ambasadorku obavestio o nekim od rešenja koja se nalaze među merama za prevazilaženje teške ekonomske situacije i budžetskog deficita koji je prethodna vlada ostavila a koji je van okvira zakonom propisanih normi.

"Predsednik Stefanović je ocenio i da je rebalans budžeta neophodan jer su predviđanja u prethodnom budžetu bila nerealna. On je svoju gošću uverio da će parlament koristiti svoja ovlašćenja, što se posebno odnosi na kontrolu izvršne vlasti, ali i na poštovanje institucije
Narodne skupštine, pa će tako bez obzira na hitnost nacrti zakona prolaziti kroz skupštinsku proceduru u okviru koje će nadležni odbori davati svoje ocene zakonskih rešenja", navedeno je u saopštenju.

Predsednik Skupštine Srbije je pokrenuo i pitanje bezbednosti Srba na Kosovu i Metohiji povodom završetka takozvane nadgledane nezavisnosti.

On je skrenuo pažnju na činjenicu da su napadi na srpski živalj i severno i južno od Ibra poslednjih dana učestali i da su neke izjave vlasti u Prištini razlog za zebnju.

On je Vorlikovoj preneo da će Srbija imati konstruktivni stav u budućim pregovorima s Prištinom i to ilustrovao stavom državnog vrha Srbije da prihvati sporazume koje je u Briselu dogovorila prethodna vlada, među kojima je i onaj o predstavljanju Kosova na međunarodnim skupovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: