Nikolić u Riju, posle ide u Tursku

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić otputovao je jutros u Rio de Žaneiro, gde će boraviti tri dana. Nakon toga se vraća u Srbiju, pa potom putuje u Tursku.

Izvor: B92

Utorak, 19.06.2012.

11:37

Default images

Nikolić u Rio de Ženeiru predvodi srpsku delegaciju na konferenciji Ujedinjenih nacija "Rio 20 plus" posvećenoj zelenoj ekonomiji i razvoju.

Na "Samitu o Zemlji", kako su organizatori nazvali ovu konferenciju svetskih lidera u čijem će fokusu biti pokušaj da se globalna privreda postavi na održivije osnove, Srbiju predstavljaju i ministari spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić i životne srednine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić.

Konferencija "Rio 20 plus", koja se održava od 20. do 22. juna, dešava se tačno dve decenije nakon što je, takođe u Riju, održan prvi "Samit o Zemlji".

Tokom trodnevne konferencije učesnicima će se, na plenarnim sastancima, obratiti lideri zemalja učesnika i šefovi delegacija, a obraćanje predsednika Srbije planirano je za petak.

Delegacija Srbije će, u četvrtak organizovati i prateći događaj na temu "Zelena ekonomija: dostignuća i perspektive u Jadransko-jonskom regionu".

Predsednik Nikolić će na marginama Samita imati i bilateralni susret sa predsednikom Čilea Sebastijanom Pinerom, dok će tokom trodnevne konferencije prisustvovati i prijemima koje organizuije predsednica Brazila Dilma Rusef.

Na samitu se očekuje potpisivanje sporazuma pod nazivom "Budućnost kakvu želimo", koji predviđa poboljšanje sigurnosti u snabdevanju energijom, hranom i vodom u siromašnim zemljama, postepeno gašenje subvencija za fosilna goriva i bolju zaštitu okeana.

Međutim, osam rundi formalnih i neformalnih pripremnih pregovora o tekstu sporazuma od početka godine bile su opterećene i suštinskim i proceduralinim pitanjima, a mediji izveštavaju da je za sada usaglašen tek manji deo teksta.

Po povratku iz Iz Rio de Ženeira Nikolić putuje u Tursku. On će u Istanbulu predsedavati samitu Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju (BSEC), zajedno sa domaćinom tog sastanka na vrhu, šefom turske države Abdulahom Gulom.

Samit u Istanbulu, 26. juna, biće posvećen dvadesetogodišnjici postojanja BSEC - kojoj Srbija predsedava od 1. januara do 1. jula, kada predsedavanje preuzima Turska.

Nikolić će posetu Turskoj iskorititi i za mnoge bilateralne susrete sa zvaničnicima Turske i zemalja članica Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju.

BSEC je osnovana na Samitu šefova država i vlada jedanaest zemalja (Rusija, Turska, Bugarska, Rumunija, Ukrajina, Moldavija, Grčka, Azerbejdžan, Jermenija, Gruzija, i Albanija) šireg crnomorskog regiona 25. juna 1992. godine, u Istanbulu, a Srbija je postala članica 2004. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: