Bumbaširević novi rektor UB

Dekan Medicinskog fakulteta Vladimir Bumbaširević izabran je za novog rektora Univerziteta u Beogradu, na trogodišnji mandat.

Izvor: B92

Utorak, 29.05.2012.

14:42

Default images

Za njegov izbor na zajedničkoj sednici Senata i Saveta glasalo je 24 člana od ukupno 32 verifikovana člana. Sednici je prisustvovalo 28 članova Senata i Saveta.

Bumbaširević će na čelu Univerziteta zameniti dosadašnjeg rektora Branka Kovačevića.

Bumbaširević je rekao da će se zalagati za unapređenje nastave i naučnog istraživanja. To se, kako je kazao, može postići uz odgovarajuće finansiranje, intenzivniju međunarodnu saradnju i funkcionalniju ogranizaciju Univerziteta.

"Na taj način, siguran sam da će Univerzitet u Beogradu doći na zasluženo mesto na međunarodnoj sceni", rekao je novoizabrani rektor.

On je kazao da je jedan od problema u nastavi ocena studentskih programa, posebno iz prvog i drugog bolonjskog ciklusa, koji se odnose na analizu ishoda učenja i opterećenja studenata.

On je kazao da su ranije započete reforme Univerziteta doprinele povećanju efikasnosti studiranja i unapređenju nastave i da će nastaviti da radi u tom pravcu.

"Vidim mogućnost finansiranja i kroz druge aktivnosti univerziteta, prevashodno privlačenjem stranih studenata", rekao je Bumbaširević.

Na sednici su izabrana i četiri nova prorektora koje je predložio Bumbaširović - profesorka Ivanka Popović sa Tehnološko-metalurškog fakulteta (prorektor za nastavu), Nada Kovačević sa Farmaceutskog (prorektor za nauku), Dalibor Soldatić sa Filološkog fakulteta (prorektor za međunarodnu saradnju) i Miodrag Popović sa ETF (prorektor za finansije).

Ministarstvo vera i dijaspore je na današnjoj sednici uručilo Univezitetu u Beogradu repliku Miroslavljevog jevanđelja, a prisustvovao je i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej. Patrijarh Irinej je rekao da će Miroslavljevo jevanđelje na taj način ući u program i obrazovanje.

Vladimir Bumbaširević je rođen 1951. u Beogradu. Medicinski fakultet je završio sa prosečnom ocenom 9,57, doktorsku disertaciju je odbranio 1985, a zvanje specijaliste medicine je stekao 1993. godine.

Redovni je profesor Medicinskog fakulteta, šef je Katedre za histologiju i embriologiju. Objavio je 22 rada u internacionalnim časopisima, 12 u inostranim monografijama, 25 u domaćim časopisima.

Bumbaširević je dekan Medicinskog fakulteta od 2008. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

21 h

Podeli: