File potvrdio da Kosovo nije uslov

Predsednik SNS Tomislav Nikolić izjavio u Briselu da EU neće Srbiji postavljati priznavanje Kosova kao uslov za nastavak njenih evropskih integracija.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 01.09.2011.

20:51

Default images

“EU uopšte nije promenila stav da Srbija praktično bude gurana da veoma brzo ispuni sve uslove koji bi je doveli do članstva u zajednici evropskih naroda", rekao je on.

Nikolić je rekao da ne očekuje da Savet EU ili države članice EU blokiraju kandidaturu Srbije u slučaju da mišljenje Evropske komisije bude pozitivno.

"Od komesara za proširenje Štefana Filea sam dobio jasna uveravanja, čak i pismena, da ne postoji nikakav formalni zahtev EU za priznavanjem nezavisnosti Kosova, da bi to mogao biti uslov za dobijanje statusa kandidata i eventualno članstvo”, rekao je Nikolić novinarima.

Opisujući razgovor sa Fileom kao "veoma otvoren i konstruktivan", Nikolić je rekao da je komesaru preneo stav svoje stranke da Srbija do kraja godine treba da dobije status kandidata i eventualno datum za otpočinjanje pretpristupnih pregovora.

“Bez obzira na to što smo opozicija, mi veoma dobro znamo šta je dobro za Srbiju i to odvajamo od svojih partijskih ciljeva”, rekao je on.

File je u svom saopštenju naglasio da su politički i ekonomski uslovi, takozvana EU merila iz Kopenhagena, i poštovanje uslova u procesu stabilizacije i pridruživanja ključni za kvalitativnu i objektivnu ocenu zasluga Srbije za dobijanje statusa kandidata za članstvo.

"Saradnja sa Haškim sudom i regionalna saradnja u koju su svi uključeni su ključni elementi procesa stabilizacije i pridruživanja, a kad je reč o saradnji sa Haškim sudom Srbija je ostvarila značajne rezultate", naveo je File.

"U regionalnoj saradnji je dobrodošlo aktivno angažovanje Srbije, a od životnog značaja je da sada obnovljeni dijalog Beograd-Priština donese nove rezultate kojima će biti poboljšani životi ljudi, ojačani mir, bezbednost i stabilnost u regionu", dodao je evropski komesar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: