Turska zatvorila vazdušni prostor

Turska je zatvorila svoj vazdušni prostor za izraelske vojne avione i traži od Izraela da se izvini za upad od 31. maja na turski brod u konvoju za Gazu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.07.2010.

10:25

Default images

Odluka o zatvaranju vazdušnog prostora "ne odnosi se samo na jedan ili dva aviona", rekao je ministar spoljnih poslova Turske Ahmet Davutoglu.

On je dodao da bi mera mogla naknadno da se proširi i na civilne avione. Zbog izraelske akcije u Sredozemnom moru, u kojoj je poginulo devet ljudi, pogoršani su odnosi Turske i Izraela.

Turske vlasti su prošle nedelje saopštile da zatvaraju vazdušni prostor za dva izraelska vojna aviona, ističući da se ne radi o opštoj zabrani.

Kako danas prenosi turski list Hurijet, Davutoglu je rekao da će, ukoliko se Izrael ne izvini zbog napada, Turska prekinuti veze sa tom zemljom.

On je zatražio od Izraela ili da se izvini ili da prihvati zaključke međunarodne komisije u vezi sa događajima od 31. maja. U suprotnom, kako je rekao, "odnosi će biti prekinuti".

Turska je tražila da se oformi nezavisna međunarodna komisija koja će istražiti događaje od 31. maja.

Za razliku od dosadašnjih izjava, Davutoglu nije odbacio mogućnost da Ankara prihvati zaključke izraelske komisije o ovom slučaju.

"Ukoliko ta komisija zaključi da je napad bio nepravedan i ukoliko se izvini, to će biti dovoljno", rekao je šef turske diplomatije.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu u petak je rekao da se njegova zemlja neće izviniti zbog upada na turski brod u međunarodnim vodama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: