Čaves: SAD traži izgovor da napadne

Predsednik Venecuele Ugo Čaves odbacio je izveštaj Pentagona u kojem se navodi da je mreža elitne Iranske Revolucionarne garde prisutna u toj zemlji.

Izvor: B92

Utorak, 27.04.2010.

09:04

Default images

Čaves je optužio SAD da na ovaj način traže izgovor da napadnu Venecuelu. U izveštaju Pentagona, koji je prošle sedmice dostavljen Kongresu, kaže se da su pripadnici Kudsa, elitne jedinice Revolucionarne garde, prisutni u Latinskoj Americi, naročito u Venecueli i da tamo jačaju svoje pozicije.

Čaves je odbacio tvrdnje američkog ministarstva odbrane, rekavši da je reč o "potpunim lažima" i da su one pomenute u izveštaju da bi SAD "kasnije mogle da opravdaju bilo šta".

U izveštaju zvaničnici Pentagona odvojeno izražavaju sumnju da bi mreže iranske jedinice u Venecueli mogle da predstavljaju pretnju po SAD. Šef Pentagona Robert Gejts početkom aprila boravio je u Latinskoj Americi i tom prilikom odbacio bilo kakvu vojnu pretnju Irana po Zapadnu hemisferi.

Kuds su specijalne jedinice Iranske Revolucionarne garde, zadužene za operacije u inostranstvu i direktno su odgovorne vrhovnom lideru, ajatolahu Ali Hamneiju.

Osnovane su tokom iransko-iračkog rata (1980-1988). Pored snaga Kuds, Iran raspolaže vazdušnim, kopnenim i pomorskim snagama, kao i specijalnim jedinicama Basidž.

Čaves je od dolaska na vlast 1999. godine radio na jačanju veza sa Iranom, a dve zemlje potpisale su i niz sporazuma o saradnji u oblasti gradjevinarstva i poljoprirede. Vojna saradnja, medjutim, nije bila predmet sporazuma vlada Venecuele i Irana.

Predsednik Venecuele je, istovremeno, optužio vlasti Kolumbije da su dozvolile američkoj avijaciji da vrši špijunske operacije u njegovoj zemlji jer je, kako je rekao, obaveštajna služba Venecuele došla u posed transkripta razgovora američkog pilota i kontrole leta, prema kojima je avion "RC-12" američke vojske poleteo iz kolumbijske baze u Barankilji i kretao se duž vazdušne granice dve zemlje.

Portparolka američke ambasade u Bogoti nije direktno odgovorila na Čavesove optužbe, rekavši jedino da su "SAD i Kolumbija uključene u brojne bilateralne aktivnosti" prilikom kojih "poštuju suverenitet drugih nacija", navodi američka agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

21 h

Podeli: