Škundrić u sukobu interesa

Odbor za rešavanje o sukobu interesa pokrenuo je postupak protiv ministra Petra Škundrića, jer je zaključeno da se nalazi na dve funkcije koje su nespojive.

Izvor: B92

Četvrtak, 19.11.2009.

01:27

Default images

Osim što je ministar energetike, Škundrić je i predsednik Skupštine akcionara NIS-a, sada privatizovanog preduzeća, koje je u nadležnosti baš njegovog ministarstva.

Po kom osnovu je ministar energetike Petar Škundrić postavljen za predsednika Skupštine akcionara NIS-a, i nakon prodaje tog preduzeća Rusima, Odbor za rešavanje o sukobu interesa pokušao je da sazna od Vlade Srbije.

Stigao je odgovor da takva odluka Vlade ne postoji, a takođe, ne postoji ni zakon prema kojem bi ministar energetike automatski bio i postavljen na pomenutu funkciju u NIS-u. Odbor je zato uzvratio dopisom Ministarstvu energetike da pokreće postupak protiv ministra Škundrića.

“U rešenju su pobrajana sva rešenja ministarstva u pogledu tih energetskih preduzeća. Smatrali smo da on kao predsednik sklupštine NIS-a i ministar koje je u njegovoj nekoj način oblasti gde ministarstvo donosi odgovarajuće odluke bio bio odnos zavisnosti i zato smo pokrenuli postupak”, kaže Milovan Dedijer iz Odbora za rešavanje sukoba interesa.

U Ministarstvu energetike međutim tvrde da postoji zaključak Vlade, iz februara ove godine, kojim se ministar Škundrić ovlašćuje da bude predstavnik Srbije u Skupštini akcionara NIS-a. “Zaista nemamo nikakvu informaciju zašto to nije dostavljeno Odboru za sprečavanje o sukobu interesa, narednih dana ćemo da utvrdiom o čemu je reč, a mi ćemo u svakom slučaju odboru dostaviti sve odlake i Vlade i druge relevantne odluke za ovaj postupak, tako da oni mogu da utvrde da li ovde ima realnog osnova da li je ministar u sukobu interesa ili nema”, objašnjava Milan Budimir iz Ministarstva energetike.

Samo pokretanje postupka ne znači da je minstar u sukobu interesa. U narednih 15 dana, Škundrić bi trebalo da se pojavi pred članovima Odbora za sprečavanje u sukobu interesa.

Ako njegova argumentavija nije dovoljna, odbor će tražiti da se povuče sa jedne od dve funkcije.

Nedavno je postupak bio pokrenuti i protiv predsednice Skupštine Srbije Slavice Đukić Dejanović, takođe funkcionerke SPS-a, koja iako je smatrala da se bavi istraživačkom delatnošću, ipak odlučila da se povuče sa mestra savetnika u Galenici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: