Irinej: I Njegoš bi bio optužen

Episkop bački Irinej smatra da bi i Petar Petrović Njegoš, da je živ, zbog svog dela bio optužen da je zagovornik diskriminacije i netolerancije.

Izvor: B92

Petak, 20.03.2009.

13:00

Default images

Vladika Irinej je, povodom predloga zakona o zabrani diskriminacije o kojem trenutno raspravljaju poslanici Skupštine Srbije, rekao da bi Njegoš prilikom izglasavanja zakona pao pod udar njegovih stvaralaca i bio optužen kao zagovornik diskriminacije i netolerancije, "a možda bi svoj kratki život završio i kao pustinjak haški".

"Vladika Rade (Njegoš) je naš duhovni savremenik, a biće savremenik i onima koji će živeti i misliti i posle nas", rekao je irinej na skupu o delu Petra Drugog Petrovića Njegoša, koji se danas i sutra održava u Matici srpskoj.

"Ipak, sreća je naša što nije i naš fizički savremenik jer da jeste, prilikom izglasavanja pomenutog zakona pao bi pod udar njegovih stvaralaca i bio optužen kao zagovornik diskriminacije i netolerancije", rekao je vladika Irinej.

"Možda bi, štaviše, pustinjak cetinjski svoj kratki život završio i kao pustinjak haški", dodao je on.

Podsetimo, prvobitni predlog zakona o borbi protiv diskriminacije povučen je na telefonskoj sednici Vlade na zahtev Srpske pravoslavne crkve. Prema pisanju medija, upravo je vladika Irinej bio taj koji je tražio povlačenje spornog zakona.

A predsednik Matice srpske Čedomir Popov rekao je na istom skupu da Maticu srpsku i Njegoša "napadaju strani i domaći krivotvorci i krivokletnici, a srpski narod treba od toga da se odbrani, pri čemu bi mu jedina sredstva bili kultura i istorijska istina".

Njegošev odbor osnovala je Matica srpska 2006. godine, a današnji skup prvi je te vrste od osnivanja. Predsednik Odbora je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

16 h

Podeli: