Beograd skuplji od Londona

Prosečna beogradska četvoročlana porodica, koja živi u šezdesetak kvadrata, mesečno plaća više nego da živi u Moskvi, a polako prestiže i London, pišu Novosti.

Izvor: B92

Nedelja, 18.01.2009.

03:49

Default images

To pokazuje uporedno istraživanje koje su Novosti sprovele u nekoliko evropskih gradova i najvećim mestima u Srbiji. Upoređivani su samo računi za komunalije, grejanje na gas, električnu energiju, telefon, Internet i kablovsku.

Četvoročlana porodica Maksimović-Smit živi u Londonu skoro dve decenije. Stanuju u šezdesetak kvadrata u opštini Vestminster. Mesečno, u proseku, za navedene račune izdvoje oko 200 evra.

Nešto iznad 200 evra četvoročlanu porodicu Spasić, koja u približnoj kvadraturi živi na Voždovcu, mesečno koštaju gas, struja, voda, telefon...

Spasići imaju dvoje male dece, pa nisu u prilici da uštede na komunalijama. U hladnom decembru su za grejanje na gas izdvojili oko 8.500 dinara, struju 4.500, vodu 1.200, telefon 1.500, isto toliko i za Internet.

Kada se na to doda ostatak stavki iz Infostana - odnošenje smeća (250 din.), taksa za građevinsko zemljište (130 din.), dimničarske usluge (118), ekološka zaštita (85), hitne intervencije (200), zatim kablovska (609) i TV pretplata (387), dolazi se do cifre od skoro 19.000 dinara.

U Londonu Maksimoviće mesečno struja košta 38 evra, gas 75, voda 18, fiksni telefon 22, a TV pretplata (uključujući i kablovsku) - 14 evra. Internet je besplatan.

Takozvana opštinska taksa, koja je slična našem Infostanu, i između ostalog uključuje odnošenje smeća, nadoknadu za vatrogasce i policiju, varira od opštine do opštine i veličine i vrednosti nekretnine. Maksimovići je godišnje plaćaju oko 400 evra, mesečno oko 33 evra.

Većina računa za stan u Londonu plaća se tromesečno, voda na pola godine. Dok je u Srbiji telefoniranje od 1. januara skuplje za 33 odsto, u Britaniji su zbog velike konkurencije telefonskih kompanija cene sve povoljnije.

Građanima se nude razni paketi, sa prosečnom pretplatom od 20-30 evra, od kojih svi uključuju besplatan Internet i lokalne pozive, a mnogi nude i besplatne razgovore sa petnaestak zemalja EU.

Godišnja TV pretplata stanovnike Londona košta 165 evra, za televizor u boji. Oni koji imaju crno-beli TV prijemnik plaćaju 44 evra. U ovu cenu uključena je i digitalna kablovska, sa oko tridesetak kanala.

Građani Srbije za TV pretplatu godišnje izdvajaju oko 50 evra, a Beograđani za SBB kablovsku oko 80 evra godišnje.

Ako je za utehu, ono po čemu je većina evropskih gradova, uključujući i London, i dalje dosta skuplja od Beograda jesu troškovi iznajmljivanja stanova, cene nekretnina, porezi na imovinu, obavezna osiguranja...

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: