Sreda, 13.06.2007.

17:56

Uhapšeno 20 pripadnika auto-mafije

MUP Srbije priveo 20 članova organizovane kriminalne grupe koji su se bavili nezakonitim uvozom i preprodajom automobila.

Izvor: Beta

Default images

Akcija je sprovedena na području Jagodine, Bora, Ćuprije, Šida, Kragujevca i Paraćina, a osumnjičeni se terete za primanje i davanje mita, zloupotrebu službenog položaja i falsifikovanje službene isprave, navodi se u saopštenju policije.

Među članovima ove kriminalne grupe je i pet radnika Uprave carina, koji su zloupotrebom službenog položaja i iz koristoljubljivih motiva omogućili odvijanje ove kriminalne delatnosti.

Članovi ove grupe su, u dužem vremenskom periodu, organizovali nabavku i uvoz vozila iz inostranstva, falsifikovali oznaku godine proizvodnje na vozilu i to na broju šasije, brojčanim oznakama na staklenim površinama vozila, a takođe su sačinjavali falsifikovanu dokumentaciju na osnovu koje su vršili carinjenje i registraciju vozila.

Najčešće su koristili falsifikovanu dokumentaciju iz Italije, Francuske i Švajcarske, a vršili su i lažno prikazivanje opšteg stanja vozila i pređene kilometraže, čime su značajno umanjivali carinsku osnovicu.

Vozila su prodavali po realnoj tržišnoj ceni, kao da su uvezena i carinjena po redovnoj carinskoj proceduri i kao da je njihov uvoz dozvoljen. Na ovaj način pribavili su protivpravnu imovinsku korist na štetu budžeta Srbije i građana - lakovernih kupaca, u ukupnom iznosu od preko 500 hiljada evra.

Prilikom pretresa stanova i drugih prostorija i pretresa poslovnih prostorija agencija i špedicija, pronađena je falsifikovana dokumentacija, dodaje se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Nova pravila

Putnici iz Srbije neće moći u EU bez ovog odobrenja

Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije (NATAS) podsetila je danas da će srpski putnici od 2025. godine morati da se prijave na Evropski sistem za odobravanje putovanja ETIAS kako bi dobili neophodno "putno odobrenje" za ulazak u zemlje članice EU.

13:35

30.5.2024.

1 d

Podeli: