Utorak, 29.08.2023.

09:00

Glavni zadatak "gvozdene lejdi": Srbi

Koordinatorka komiteta u partiji kosovskog premijera Dejona Mihalji ključna je u pokretu Samoopredeljenje, smatra predsednik Matice Albanaca Srbije Demo Beriša.

Izvor: RT.rs

Glavni zadatak
EPA-EFE/ARBEN LLAPASHTICA

"Ona je 'određivač, predlagač, odrađivač'. Predlaže i određuje kako i u kom pravcu će se kretati politika stranke, ali i kako će se ponašati prema određenim članovima", istakao je Beriša za "Politiku".

On dodaje da je Mihaljijeva Grkinja i državljanka Albanije, da određuje tokove spoljne i unutrašnje politike Aljbina Kurtija, ali i da je saradnik grčke obaveštajne službe, kao i da na nju vrše uticaj nemačke i britanske obaveštajne službe.

Beriša tvrdi da se preko Dejone Mihalji realizuje politika koju predstavlja Kurti, da upravo ona planira njegove korake u pravcu destabilizacije stanja na "Kosovu", konkretno na severu.

Takođe, ona je odgovorna za čistke u Samoopredeljenju, pre svega struje koja je bila za rešavanje situacije na Kosmetu a ne stvaranje problema.

U postovima koje objavljuje na Fejsbuku Mihaljijeva često u negativnom kontekstu pominje predsednika Srbije Aleksandra Vučića, tvrdeći da laže o pravima Srba na KiM kako bi sakrio diskriminaciju prema Albancima.

"Ona prati kretanje predsednika Srbije, šta on preduzima i predlaže i tako pokušava da predvidi njegove sledeće poruke", izjavio je Beriša.

"Gvozdena ruka iz Tirane" i "vladarka iz senke u Samoopredeljenju" – samo su neke sintagme koje slikovito opisuju angažman Mihaljijeve u vladajućoj stranci u Prištini.

Imajući u vidu da nije angažovana ni u jednoj prištinskoj instituciji, buru u javnosti je podiglo i njeno pojavljivanje na severu Kosova i Metohije s ministrom unutrašnjih poslova Dželjaljom Svečljom, poznatom po svakodnevnim pretnjama srpskom stanovništvu.

Dejonu Mihalji ne pitaju samo o poslovima u Samoopredeljenju već ima glavnu reč i u izradi osnovnih nacrta zakona u vladi Aljbina Kurtija iako po struci nije pravnik. Njeno ime se dovodi u vezu sa svim ključnim odlukama prištinskog režima od 2021. godine, kada je Samoopredeljenje došlo drugi put na vlast na tzv. Kosovu, zaključuje albanski portal Nacionale koji je obradio lik i delo ove političarke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Nova pravila

Putnici iz Srbije neće moći u EU bez ovog odobrenja

Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije (NATAS) podsetila je danas da će srpski putnici od 2025. godine morati da se prijave na Evropski sistem za odobravanje putovanja ETIAS kako bi dobili neophodno "putno odobrenje" za ulazak u zemlje članice EU.

13:35

30.5.2024.

1 d

Podeli: