Sreda, 28.09.2022.

16:30

Objavljen novi dokument EU; "Obustavite sve sa Srbijom. Odmah"

Evropski parlament (EP) zatražiće od Evropske unije (EU) da obustavi pristupne pregovore sa Srbijom dok Srbija ne uvede sankcije Rusiji, prenose mediji.

Izvor: B92, RSE

Objavljen novi dokument EU;
EPA/Stephanie Lecocq

Ovo se navodi u nacrtu izveštaja o novoj strategiji EU u procesu proširenja u koji je Radio Slobodna Evropa (RSE) imao uvid.

"Dati prioritet usklađivanju zemalja pristupnica sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU i nastaviti pristupne pregovore sa Srbijom samo ako se zemlja pridržava sankcija EU protiv Rusije", navodi se u nacrtu izveštaja.

Članovi EP će o ovom dokumentu raspravljati na sednici spoljnopolitičkog odbora 13. oktobra, a konačna verzija nacrta biće u obliku rezolucije Evropskog parlamenta. Glasanje o rezoluciji očekuje se u novembru, prenosi RSE. Rezolucije EP nisu pravno obavezujuće za države članice ili druge evropske institucije.

Evropske socijaldemokrate, druga najveća grupacija u EP, već su saopštile da smatraju da EU ne može da nastavi pristupne pregovore sa Srbijom ako ne uvede sankcije Rusiji i najavile da će to biti uključeno u predstojeći izveštaj o proširenju.

Srbija je jedina zemlja u regionu koja nije uvela sankcije Rusiji

Od početka rata u Ukrajini, Evropska unija redovno traži od Srbije da uvede sankcije Rusiji u skladu sa odlukama EU, jer zemlje kandidati za članstvo u EU treba da postepeno usklađuju svoju spoljnu politiku sa politikom Evropske unije, uključujući sankcije.

Srbija je jedina zemlja u regionu koja nije uvela sankcije Rusiji, dok su ostale zemlje Zapadnog Balkana sve politike uskladile sa politikama EU.

Ministri spoljnih poslova Srbije i Rusije Nikola Selaković i Sergej Lavrov potpisali su prošle nedelje u Njujorku, na marginama 77. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, Plan konsultacija svojih ministarstava za period 2023–2024.

Evropska unija je reagovala ističući da je "ozbiljno zabrinuta" zbog potpisivanja ovog dokumenta i da Srbija time šalje poruku "da namerava da jača saradnju sa Rusijom". Srbija pregovara o članstvu u EU od 2014. godine.

Vladavina prava, kao i odnosi sa Kosovom smatraju se ključnim elementima koji određuju napredak procesa pridruživanja. Međutim, od početka rata u Ukrajini 24. februara, odnosi sa Rusijom su takođe postali važni i biće ključni za odluku o otvaranju novih poglavlja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

89 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

1 d

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

1 d

Podeli: