Subota, 25.11.2006.

10:14

Mirna situacija u zatvorima

Situacija u zatvorima u Srbiji, posle jučerašnje intervencije policije u Nišu i Požarevcu, relativno mirna.

Izvor: B92, Beta

Default images

Ministarstvo pravde i Uprava za izvršenje zavodskih sankcija saopštili su u petak da je protest u KPZ Zabela i u Nišu ugušen i da je u tim zavodima mirno, kao i u Sremskoj Mitrovici. Kako saznaje B92 iz nezvaničnih izvora bliskih osuđenicima, kao i od članova njihovih porodica, trenutno se vrši premeštaj pojedinih osuđenika po različitim zatvorima u Srbiji. Zvaničnih potvrda ili demantija ovih informacija nema.

Kako saznaje B92 u Zabeli, u tom zatvoru je veliki deo osuđenih lica koja su štrajkovala glađu, počela sa uzimanjem hrane. U Sremskoj Mitrovici i Nišu, kako se saznaje takođe od nezvaničnih izvora, jedan deo osuđenika i dalje odbija obroke.

Nadležni u Ministarstvu i upravi još uvek nisu dali bilo kakve zvanične informacije vezane sprovođenje tihog protesta osuđenih lica, odbijanjem hrane i radnih obaveza.

U jučerašnjim neredima povređeno je više od 50 zatvorenika u Nišu i Požarevcu. Do nereda je došlo kada su osuđenici preuzeli paviljone, zbog čega je intervenisalo zatvorsko obezbeđenje.

U saopštenju MUP-a navodi se da je cilj intervencije bio da se uspostavi narušeni poredak u tim institucijama, u skladu sa važećim zakonskim normama. U Kliničkom centru u Nišu zbrinuta su 33 lica, a šestorica su zadržana na lečenju.

Stojković najavio interne istrage

Zoran Stojkoviæ (FoNet)
Ministar pravde Srbije Zoran Stojković izjavio je danas da je situacija u zatvorima "apsolutno mirna", a da će o svemu što se događalo biti pokrenute interne istrage.

Stojković je rekao da se u zatvorima sada poštuje kućni red, da nema nikakvih problema i da je siguran da ih neće biti ni ubuduće. On je kazao da u smirivanju zatvorenika nije bilo primene prekomerne sile.

Upitan kada će javnosti biti poznati svi detalji o događajima u proteklih nekoliko dana, Stojković je rekao da će, u zatvorima u kojima je kod zatvorenika nađeno oružje, biti pokrenuta "ozbiljna istraga koja zahteva vreme".

On je poručio da zatvorenici neće moći silom da podstaknu izglasavanje zakona o amnestiji u Skupštini Srbije, jer država ima dovoljno mogućnosti da zavede red.

"Kada imate vladu koja po hitnom postupku i jednoglasno donese zakon, logično je da nikakvog problema ne bi trebalo da bude u skupštini. Zašto neki sad žele da čekaju izbore, to neka oni objasne", rekao je Stojković.

Ministar Stojković danas nije bio raspoložen da odgovara na pitanja novinara B92 u vezi sa pobunom u zatvorima i usvajanjem zakona o amnestiji.

B92: Kako je izgledala intervencija policije u zatvorima, ministre?

Stojković: Ja sam odgovorio na pitanja, dobili ste sve odgovore i namam šta dalje.

B92: Hoće li zakon o amnestiji biti donet dok traje ovaj skupštinski saziv?

Stojković: Ja sam odgovorio sve o zakonu o amnestiji već više puta, prema tome nemam više šta da odgovaram.

B92: Da li je država spremna za eventualne nove pobune u zatvorima s obzirom da nemamo zakon o amnestiji?

Stojković: Ne znam šta ste isplanirali, ali mi znamo šta ćemo da radimo.

DS: Premijer da se obrati javnosti zbog pobune

Demokratska stranka zatražila je danas da se zbog oprečnih informacija koje su dali zvaničnici ministarstava pravde i unutrašnjih poslova, premijer Srbije Vojislav Koštunica obrati javnosti i predoči istinite informacije vezane za pobunu u zatvorima. "Nedopustivo je u jednoj pravnoj državi da dva nadležna ministarstva na potpuno različit način obaveštavaju javnost o istom događaju i stoga smatramo da premijer zbog interesa građana mora da se obrati javnosti", navodi u saopštenju DS.

DS dodaje da je ministar pravde Zoran Stojković juče izjavio da je protest mirno okončan, da u smirivanju nereda nije učestvovala Žandarmerija i da ima samo lakše povređenih zatvorenika.

"Država ne sme biti ponižena"

Kriminolog Zlatko Nikolić, nekadašnjim vaspitač u niškom zatvoru, kaže za B92 da je nesumljivo u pitanju bila pobuna, a ne protest, pošto je policija intervenisala: "To je tako moralo da se završi, nakon svih loših poteza Uprave za izvršenje zatvorskih sankcija."

On kaže da ovo nije kraj, jer kada se pobuna završi, onda nastupa faza krize: "Sada je najveći problem vladanje krizom, za šta je potrebna mnogo veća umešnost nego što su je do sada ispoljili ljudi iz Uprave"

Njegov savet zatvorenicima je da ne pribegavaju radikalnijim metodama: "Ako vam država daje milost, ona određuje kada i koliko će dati, na koji način i kome će dati. Ne može na silu, jer to vodi ka neredu. Svaka paralelna vlast u takvim institucijama je poniženje države."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: