Četvrtak, 02.02.2006.

15:40

Knjaz Miloš - najjači srpski brend

Deset najjačih robnih marki u Srbiji su Knjaz, Grand, Feri, Lenor, Dijamant, Začin C, Koka kola, Milka, Eurokrem i Karneks.

Izvor: FoNet

Default images

To je rezultat istraživanja grupe PGM, koje je sprovedeno u decembru prošle godine. Konsultant PGM Srbija Aleksandar Zorić je rekao da na listi deset najboljih brendova u Srbiji ima šest domaćih, dok je najjači srpski brend i najjači brend široke potrošnje gazirana voda Knjaz Miloš.

Model PGM podrazumeva merenje jedanaest različitih pokazatelja za svaku robnu marku na tržištu, među kojima su i osnovnih pet pokazatelja uspešnosti robne marke: prepoznatljivost, iskustvo, razmatranje kupovine, upotreba i lojalnost.

Ovo istraživanje je, prema Zorićevim rečima, pokazalo da potrošači iz Srbije najmanje cene proizvode poreklom iz Bugarske, tako da 49 odsto potrošača nerado kupuje ove proizvode, proizvode iz Bosne i Hercegovine 39 odsto, a iz Makedonije 35 odsto.

Čak 27 odsto potrošača smatra da su proizvodi koji se proizvode u Srbiji nekvalitetni, ali ih samo tri odsto ispitanika nerado kupuje.

Zorić je rekao da je interesantno da mali broj potrošača hrvatske proizvode ocenjuje kao nekvalitetne i to tri odsto ispitanika, ali zato 31 odsto izbegava da ih kupuje. "U slučaju Hrvatske mogli bismo da kažemo da tu ne postoji samo odraz kvalieta robe, već i nečeg drugog što zovemo etnocentrizam", rekao je Zorić.

Proizvodi iz Slovenije, Austrije, Italije i velikih multinacionalnih kompanija se procenjuju kao proizvodi visokog kvaliteta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

8 h

Podeli: