Godišnjica bitke na Košarama: Vučić odlikovao potpukovnika Dimčevskog

Povodom 21. godišnjice bitke na Košarama, predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić odlikovao je potpukovnika Dragutina Dimčevskog

Izvor: B92

Četvrtak, 09.04.2020.

19:10

Godišnjica bitke na Košarama: Vučić odlikovao potpukovnika Dimčevskog
FOTO: TANJUG/ IRFAN LICINA/ bs

Dimčevski je odlikovan Ordenom belog orla sa mačevima drugog stepena, za ispoljeno lično herojstvo i vešto komandovanje 53. graničnim bataljonom Vojske Jugoslavije tokom 1998. i 1999. godine, saopštila je pres-služba predsednika.

Na Veliki petak 9. aprila 1999. godine pripadnici tzv. Oslobodilačke vojske Kosova, potpomognuti Vojskom Albanije i NATO avijacijom, prešli su državnu granicu u rejonu karaule Košare i napali jedinice Vojske Jugoslavije da bi prekinuli komunikacije na liniji Ðakovica-Prizren i zaposeli veći deo Metohije.

Tada je 53. granični bataljon bio prva jedinica naše vojske koja je primila neprijateljski udar i herojski odolevala napadima neprijatelja čuvajući otadžbinu.

Pored ovog bataljona, u bici su učestvovale i 125. motorizovana brigada, 63. padobranska brigada, deo 72. specijalne brigade, Vojna policija, deo 549. motorizovane brigade, delovi Prištinskog korpusa, rezervisti i ruski dobrovoljci.

Bitka na Košarama trajala je do kraja NATO agresije na SRJ 10. juna 1999. godine.

Gubici na obe strane su bili veliki: 108 pripadnika VJ (18 oficira i podoficira, 50 redovnih vojnika, 13 rezervista, 24 dobrovoljca). U neprijateljskim redovima tzv. OVK je izgubila preko 200 pripadnika, a uništeno je i pet tenkova Vojske Albanije, navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

19 h

Podeli: