Stručnjak za Balkan: I ovo je dogovoreno uz pritisak Amerike

Danijel Server smatra da načelni sporazum o uspostavljanju avio-linije izmedju Beograda i Prištine predstavlja nadu za obnovu dijaloga.

Izvor: B92

Utorak, 21.01.2020.

07:08

Stručnjak za Balkan: I ovo je dogovoreno uz pritisak Amerike
Foto: EPA-EFE / VALDRIN XHEMAJ

Profesor vašingtonskog univerziteta "Džon Hopkins" napominje i da će od uvođenja vazdušne linije najveću korist imati građani.

Server, koji je stručnjak za Balkan, kaže za Glas Amerike da taj "novi implus" treba da nadjača aktuelne političke okolnosti na KiM i ocenjuje da će se Beograd i Priština vratiti za pregovarački sto kada bude izabrana vlada u Prištini.

"A tada će već iskrsnuti novi problem – predizborni period i kampanja u Srbiji. To bi sve moglo da uspori skoriji značajniji napredak u razgovorima dve strane. Takođe, dijalog je proces koji se odvija uz posredovanje Evrope, u koji se povremeno uključuju Amerikanci. Nisam siguran da li će takva interakcija uvek davati najbolje rezultate", kaže Server.

On ocenjuje i da bi načelni sporazum o uspostavljanju avio-linije prilično olakšao putovanja, ali upozorava da tek treba videti kako će on biti primenjen. "Ako se udubimo, možemo zaključiti da je dogovor postignut uz isključivo američko posredovanje. I to bez Evropljana, uz konsultaciju sa NATO, deluje da nije bilo nekog vida učešća Evropske unije, ili pak usaglašenog delovanja Amerike i EU", navodi Server.

Server smatra i da je već neko vreme očigledna nesaglasnost specijalnog izaslanika SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričarda Grenela, koji je prisustvovao potpisivanju pisma o namerama za obnovu avio-linije, sa predstavnicima evropskih učesnika procesa.

"I svaki rezultat postignut bez njihovog mešanja po njega će biti veoma dobar. Jer, evropska struja zastupa mnogo čvršće stavove u vodjenju politike prema Balkanu", primećuje Server.

Server kaže i da EU gubi uticaj u razgovorima dve strane što vidi kao posledicu slabljenja njenog uticaja na Balkanu u širem smislu a što se, kako navodi, pokazalo i kroz značajnu ulogu SAD u postizanju dogovora Grčke i Severne Makedonije o promeni imena.

S druge strane, napominje, Evropa je izrazito značajna u tom procesu, jer, kako kaže, nije siguran da su Amerikanci voljni i sposobni da ga samostalno sprovedu.

Naglašava da je politička volja ostala ključni faktor za postizanje sveobuhvatnog pravno-obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Server tvrdi da dogovor koji bi dve strane postigle u sebi ne sadrži nikakve pokazatelje koji bi ukazivali da se Beograd saglasio sa kosovskom nezavisnošću.

"To je dokument koji bi narodima dve zemlje otvorio put ka boljem životu, lakšem kretanju i možda većem medjusobnom razumevanju. Ali sve je to pitanje postojanja političke volje", zaključuje Server.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

12 h

Podeli: