Drašković za dogovor o statusu Kosova

Izvor: B92

Petak, 24.09.2004.

08:43

Default images

Ministar spoljnih poslova SCG govorio je u petak pred Generalnom skupštinom UN u Njujorku.

Vuk Drašković se u glavnom držao tema koje su najproblematičnije za Beograd u odnosima sa međunarodnom zajednicom – govorio je o saradnji sa Haškim sudom i o situaciji i budućem statusu Kosova.

Drašković je rekao da je u poslednih 5 godina, od kada je Kosovo pod upravom međunarodnih snaga i albanske većine, u pokrajini ubijeno ili kidnapovano više od 2.000 osoba, a da je zbog, kako je rekao, terorizma i pune ugroženosti svih elementarnih ljudskih prava, sa Kosova izbeglo blizu 200.000 osoba.

"Zahtevi za stvaranje suverene države Kosovo znače zahtev za razbijanje suverene države Srbija i Crna Gora. Taj zahtev vodi u nove mržnje i nesreće i protivan je temeljima međunarodnog prava i povelji Ujedinjenih nacija. Dogovor sa Srbijom i Crnom Gorom o statusu Kosova – da, nasilje nad našom državom i njenim pravom - ne", rekao je Drašković.

Drašković je rekao da je Beograd spreman da ispuni svoje međunarodne obaveze, uključujući i saradnju sa Tribunalom u Hagu. "Snažno promovišući jednaka merila za sve zločine, Ujedinjene nacije će pomoći napore demokratskih snaga u Srbiji i Crnoj Gori da ispunimo svoje obaveze prema Haškom tribunalu. Mi to moramo. Nacija je nevina, krivica je pojedinačna i nijedan optuženi nema pravo da naciju koristi kao svog taoca", rekao je Drašković.

Ministar Drašković se u svom govoru založio i za borbu protiv terorizma i rekao da je to prvorazredna obaveza svih zemalja sveta. „Svaki terorizma se mora žigosati odlučno i zajednički, ne sme biti prijateljskih terorista niti se teroristi bilo gde mogu proglašavati za borce za slobodu,“ rekao je Drašković prilikom obraćanja delegatima 59. zasedanja Generalne skupštine UN.

Ministar spoljnih poslova u Njujorku potpisao je sporazum sa Vorenom Milerom, predsednikom Komisije SAD za zaštitu kulturnih spomenika u svetu. Reč je o zaštiti spomenika u zemljama u kojima su stradali pripadnici manjina u II svetskom ratu, a srorazum predviđa saradnju u očuvanju i obnovi verskih i drugih objekata, spomenika žrtvama Holokausta i masovnim grobnicama, za B92 javlja Helena Đorđević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

16 h

Podeli: