Ponedeljak, 25.02.2019.

09:37

Mihajlović: Sprečavanje nasilja nad ženama prioritet Vlade

Potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović kaže da je dosta urađeno u borbi protv nasilja nad ženama.

Izvor: Tanjug

Mihajlović: Sprečavanje nasilja nad ženama prioritet Vlade
Foto: Tanjug/Kabinet potpredsednice Vlade/ M. MIRCETIC/ nr

Ona je, povodom posete GREVIO ekspertske grupe Saveta Evrope, kazala da je Srbija jedna od prvih zemalja koja je ratifikovala Istanbulsku konvenciju i ostvarila značajne rezultate u borbi protiv nasilja nad ženama. Mihajlovićeva očekuje i dodatne pomake u narednom periodu u ovoj oblasti.

"Ponosna sam što je Vlada Srbije pripremila prvi izveštaj o sprovođenju Istanbulske konvencije, kojim je koordiniralo Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, a učestvovalo je više od 260 raznih organizacija”, rekla je Mihajlović novinarima pre početka predstavljanja prvog državnog izveštaja Srbije o primeni Istanbulske konvencije GREVIO ekspertskoj grupi, koja se nalazi u evaluacionoj poseti.

Mihajlović je istakla da je u prethodnom periodu mnogo toga urađeno na sprečavanju nasilja nad ženama, od donošenja Nacionalne strategije za sprecavanje i borbu protiv nasilja nad ženama u porodici i partnerskim odnosima 2011-2015, donošenja Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, izmena Krivičnog zakona.

"Očekujem da na sastanku sa evropskim ekspertima dobijemo jasne smernice, ali i razmišljanja o tome šta je Srbija uradila dobro, a gde su još moguća poboljšanja", kaže Mihajlović.

Potpredsednica GREVIO grupe Simona Lanzoni rekla je da je sigurna da ce GREVIO ekspertska grupa uspešno obaviti monitoring i ostvariti konstruktivnu saradnju sa institucijama Srbije.

Članica GREVIO grupe iz Holandije Aleid van den Brink kaže da zadovoljna što ima priliku da sa predstavnicima državnih institucija u Srbiji razgovara o suzbijanju nasilja nad ženama i da veruje da će sve prikupljene informacije naći mesto u izveštaju.

Srbija je jedna od prvih država koja je ratifikovala Istambulsku konvenciju, oktobra 2013. godine.

Time je pokazala političku spremnost i preuzela obavezu da uspostavi sistem prevencije od rodno zasnovanog nasilja, da obezbedi sveobuhvatnu zaštitu žrtava i da kazni počinioce, primenjujući odredbe Konvencije obezbeđujući standarde u skladu sa najboljom evropskom praksom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Nova pravila

Putnici iz Srbije neće moći u EU bez ovog odobrenja

Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije (NATAS) podsetila je danas da će srpski putnici od 2025. godine morati da se prijave na Evropski sistem za odobravanje putovanja ETIAS kako bi dobili neophodno "putno odobrenje" za ulazak u zemlje članice EU.

13:35

30.5.2024.

1 d

Podeli: