Posle 40 dana, konačno ugašen požar u Vinči

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali kaže da je požar na deponiji "Vinča" ugašen i da će se termovizijskim kamerama pratiti da li ima još žarišta unutar deponije.

Izvor: B92

Utorak, 27.06.2017.

16:46

Posle 40 dana, konačno ugašen požar u Vinči
Foto: B92

On je zahvalio svim nadležnim službama koje su učestvovale u gašenju požara i istakao da je urađen veliki posao.

"U ovom trenutku više nema ni požara ni dima. Uložen je ogroman napor koji je podrazumevao uključivanje velikog broja službi, a nastavićemo da pratimo situaciju na terenu s obzirom na to da su napolju visoke temperature", rekao je on.

Kako je rekao, u gašenju požara utrošeno je oko 65.000 kubika zemlje, a požarom je bilo zahvaćano područje od oko 20 hektara.

"U narednom periodu ćemo koristiti termovizijske kamere kako bismo snimili da li ima još žarišta u unutrašnjosti deponije", rekao je Mali.

On je dodao da je sistemsko rešenje za deponiju u Vinči pronalaženje privatnog partnera koji bi postojeću deponiju zatvorio i napravio fabriku za pretvaranje otpada u toplotnu i električnu energiju. Procenjena vrednost investicije je 300 miliona evra, a kompletan iznos obezbediće privatni partner.

"Javile su nam se najveće firme na svetu koje se bave upravljanjem otpadom. U pitanju je nov proces sa kojim ovde nije bilo iskustva jer oni donose know-how i nove tehnologije, a za nas je to dobro jer ćemo moći nešto da naučimo i da kasnije iskoristimo to znanje. Otvaranje obavezujućih ponuda je 13. jula i verujem da će ovo biti dobro i konačno rešenje za deponiju", zaključio je gradonačelnik.

Požar na deponiji je izbio još 18. maja, a nakon nekoliko izjava zvaničnika da je saniran i pod kontrolom, ispostavilo se da je problem mnogo veći.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

12 h

Podeli: