Normalizacija odnosa sa KIM ključna

Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej obećao nakon susreta s Ivicom Dačićem da će EU ispuniti obaveze prema Srbiji ali kaže da su neophodni novi koraci.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 18.01.2013.

07:27

Default images

Van Rompej je naveo da su neophodni novi koraci ka normalizaciji odnosa s Kosovom.

Premijer Srbije Ivica Dačić je, s druge strane, izjavio da očekuje što skoriji početak pregovora o pridruživanju."Srpski narod zaslužuje da živi bolje", rekao je Dačić u Briselu, gde je sinoć nekoliko sati razgovarao sa Hašimom Tačijem i Ketrin Ešton.

Van Rompej je odao priznanje srpskom premijeru na viziji i odlučnosti da se posveti dijalogu o normalizaciji odnosa s Prištinom, čija je najnovija runda okončana rano jutros nakon više od pet sati razgovora. "EU će ispuniti obaveze prema Srbiji", rekao je Van Rompej na zajedničkoj konferenciji za štampu u Briselu, ali je naglasio da su, osim neophodnih reformi, neophodni novi koraci ka normalizaciji odnosa s Kosovom. "Vreme je od ključne važnosti", rekao je predsednik Saveta i dodao da "predstoje veliki izazovi".

On je podsetio da će Evropski savet na proleće oceniti napredak u dijalogu Beograda i Prištine, a zatim doneti odluku o početku pregovora jer je, kako je rekao, normalizacija odnosa s Prištinom ključni uslov da Srbija počne pregovore o članstvu .

Dačić je istakao opredeljenje Srbije da ostvari dva ključna cilja nacionalne politike: nalaženje održivog rešenja za odnose Beograda i Prištine i što brži napredak u evropskim integracijama.

"Vodićemo računa o legitimnim interesima Srbije i Srba na Kosovu i Metohiji, a naravno i interesima Albanaca", obećao je Dačić. On je izrazio nadu da će, kada se sledeći put bude sreo s Van Rompejom, Srbija već biti u pregovorima o pridruživanju EU i da rečnik kojim se u Briselu ovih dana govori u diplomatskim krugovima odražava na povećanje kredibiliteta naše zemlje.

"Srpski narod zaslužuje da živi bolje", rekao je Dačić, zahvaljujući se Van Rompeju i visokoj predstavnici EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton na gostoprimstvu i pomoći u vođenju dijaloga s Prištinom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

19 h

Podeli: