Sve manje novca za otplatu kredita

Za godinu i po broj neredovnih otplata kredita u Srbiji je gotovo udvostručen, iako je 2008. bio među najnižima u Evropi, objavio je internet portal "Kamatica".

Izvor: B92

Utorak, 27.04.2010.

01:20

Default images

Kako kaže Dušan Uzelac, direktor portala, najčešći razlozi za kašnjenje su promena kursa, smanjenje zarada, neredovna primanja, povećanje kamatnih stopa i gubitak posla.

"Procenjuje je da je više od 50 odsto neredovnih otplata redovnih kredita u Srbiji nastalo kao posledica promene kursa. Upravo kao posledica promene kursa i slabljenja dinara prema evru dešava se da opterećenje od 30 odsto brzo preraste u 40, pa neko ko je plaćao 50 odsto primanja za stambeni kredit sada daje i do dve trećine svojih primanja", kaže Uzelac.

"Procenjuje se da u Srbiji oko pet odsto neredovnih otplata kredita nastaje kao posledica gubitka posla. Taj procenat je u vezi sa brojem ljudi koji su ostali bez posla u odnosu na ukupan broj zaposlenih", kaže on.

Pomeranje kamatnih stopa na osnovu rasta euribora i libora, zahvaljujući finansijskoj krizi nije bilo problem u proteklom periodu, pošto su ove kamatne stope, upravo zbog krize, snižavane do istorijskog minimuma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: