Mašinovođa jedini kriv za Bioče

Mašinovođa Slobodan Drobnjak osuđen je na šest godina zatvora za železničku nesreću na Bioču u kojoj je poginulo 47 putnika.

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.12.2007.

15:26

Default images

Ostali optuženi oslobođeni su zbog nedostatka dokaza, saopštila je sudija podgoričkog suda Branka Bošković. Nesreća se dogodila 2006. godine, a tada je povređeno više od 200 ljudi. Ona je rekla da je Drobnjak osuđen na zatvorsku kaznu za krivično delo protiv bezbednosti saobraćaja.

Osnovno tužilaštvo u Podgorici je, nakon okončanja istražnog postupka, podiglo 12 optužnica, a osim mašinovođe optužena je grupa rukovodilaca Železnice i odeljenja kontrole pojedinih službi.

U obrazloženju presude, za Drobnjaka se kaže da nije ispoštovao propisanu proceduru predviđenu za takve slučajeve. Navodi se da je, prema pravilima, Drobnjak trebalo da zaustavi voz i ne pokušava da ga pokrene kada je utvrdio da su kočnice u kvaru.

Optužbe su oslobođena trojica smenjenih direktora, šef depoa Železnice Crne Gore, otpravnik vozova na bjelopoljskoj železničkoj stanici, službenik za prijem vozova iz Bara, šef vuče i kontrolori ispravnosti vozova.

Njih je optužnica teretila da su nesavesno obavljali dužnost nadzora železničkog saobraćaja i dopustili da u saobraćaj ode voz sa manjkom ispravnih kočionih sistema.

Optužbe je oslobođen i otpravnik vozova u Bijelom Polju, protiv koga je bila podneta posebna optužnica zbog toga što pre kretanja srušenog voza nije obavio pravilnu kontrolu kočionih sistema kompozicije.

Mašinovođa, koji je u nesreći i sam povređen, na suđenju je rekao da je učinio sve što je bilo u njegovoj moći da spreči nesreću, ali da su kočnice bile neispravne, a njemu je naloženo da na put krene sa manjkom ispravnih kočionih sistema.

Elektromotorni voz koji je saobraćao na relaciji Bijelo Polje-Podgorica, izleteo je iz šina 23. januara 2006. u mestu Bioča kod Podgorice i sa četiri vagona puna putnika sleteo u kanjon Morače.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: