Petak, 03.02.2023.

12:35

NATO pozvao Rusiju: Ispunite svoje obaveze

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozvao je Rusiju da ispuni svoje obaveze prema sporazumu o sveobuhvatnoj kontroli nuklearnog naoružanja "Novi START".

Izvor: Tanjug

NATO pozvao Rusiju: Ispunite svoje obaveze
EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Kontrola uključuje inspekciju nuklearnih kapaciteta.

"Sa zabrinutošću konstatujemo da Rusija nije ispunila pravno obavezujuće obaveze, uključujući inspekciju i pozivamo Rusiju da ispuni svoje obaveze prema Ugovoru", napisao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg u objavi na društvenoj mreži Tviter i podelio link ka saopštenju NATO snaga.

U saopštenju se navodi da Saveznici u NATO-u se slažu ugovor "Novi START" doprinosi međunarodnoj stabilnosti ograničavanjem ruskih i američkih strateških nuklearnih snaga.

"Stoga sa zabrinutošću konstatujemo da Rusija nije ispunila pravno obavezujuće obaveze prema Novom START ugovoru", dodaje se u saopštenju NATO-a.

Navode da odbijanje Rusije da sazove sednicu Bilateralne konsultativne komisije (BCC) u okviru vremenskog okvira utvrđenog ugovorom i da olakša inspekcijske aktivnosti SAD na svojoj teritoriji od avgusta 2022. godine, sprečava SAD da ostvaruju važna prava iz Ugovora i podriva sposobnost Vašingtona da na adekvatan način izvrši inspekciju u skladu sa potpisanim ugovorom.

"NATO saveznici nastavljaju da vide efikasnu kontrolu naoružanja kao suštinski doprinos našim bezbednosnim ciljevima. Sporazum 'Novi START' ostaje u interesu nacionalne bezbednosti svih država, uključujući i NATO saveznike", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da NATO saveznici pozdravljaju sporazum sklopljen između SAD i Rusije februara 2021. godine o produženju ugovora "Novi START" na pet godina i dodaju da Moskva nepoštovanjem potpisanih obaveza potkopava ugovor.

"Pozivamo Rusiju da ispuni svoje obaveze prema Ugovoru omogućavanjem inspekcija na ruskoj teritoriji i vraćanjem učešća u BCC", zaključuje se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Podeli: