Rusima ne stiže 100.000 vojnika iz Severne Koreje; "Laž od početka do kraja"

Brojni domaći i strani mediji, pa i B92.net, preneli su informaciju da će, navodno, 100.000 severnokorejaca biti poslato u Donbas kao pomoć Rusima u Ukrajini.

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.08.2022.

22:48

Rusima ne stiže 100.000 vojnika iz Severne Koreje;
EPA-EFE/ALEXEY NIKOLSKY / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Međutim, iako je rukovodstvo DNRK napredovalo u jačanju ekonomskih veza sa Moskvom, ne postoje zvanična saopštenja koja upućuju na razmeštanje severnokorejskih trupa u Ukrajini. Štaviše, navode o slanju severnokorejskih dobrovoljaca demantovali su rusko Ministarstvo spoljnih poslova i Ambasada Ruske Federacije u Pjongjangu.

U svakom od izveštaja o slanju severnokorejskih vojnika u Ukrajinu, kao "izvor" se navodi izjava ruskog vojnog analitičara Igora Korotčenka. On je 4. avgusta, gostujući na ruskoj državnoj televiziji Rusija 1 (Россия-1), rekao da "postoje izveštaji da je Severna Koreja spremila 100.000 dobrovoljaca za pomoć Rusiji u ratu", kao i da su tamošnji građevinci voljni za saradnju sa ruskim kompanijama u programima rekonstrukcije.

Navodi o "ponudi Kim Džong Una" i brojci od 100 hiljada Severnokorejaca koji bi učestvovali u "specijalnoj vojnoj operaciji" na strani ruskih oružanih snaga, nalaze se i u članku ruske novinske agencije REGNUM od 2. avgusta.

Bez navođenja izvora, u članaku se dalje iznosi tvrdnja da je "Severna Koreja diplomatskim kanalima signalizirala spremnost da podrži odbranu Luganske (LNR) i Donjecke (DNR) republike", uključujući "slanje 100.000 svojih vojnika u Donbas" i jačanje trgovinske veze sa Rusijom.

Ipak, ruski zvaničnici su demantovali sve pomenute navode nazivajući ih "lažnim od početka do kraja". Ivan Nečajev, zamenik direktora Odeljenja za informisanje i štampu, je u brifingu od 11. avgusta rekao:

"Obratili smo pažnju na tvrdnje koje kruže internetom i koje su preneli pojedini predstavnici blogosfere i stručnih krugova o predlogu — koji je DNRK navodno primila diplomatskim kanalima — da pošalje 100.000 svojih dobrovoljaca koji bi učestvovali u specijalnoj operaciji u Donbasu. S tim u vezi, želimo sa punom odgovornošću da konstatujemo da su ove poruke lažne od početka do kraja. Takvi pregovori nisu u toku i nema planova za slanje severnokorejskih dobrovoljaca u DNR i LNR. Uvereni smo da su borbene sposobnosti Oružanih snaga Rusije i trupa narodne milicije Donjecke i Luganske Narodne Republike sasvim dovoljne za uspešno ispunjavanje zadataka specijalne vojne operacije."

Demanti viralne tvrdnje o slanju 100 hiljada vojnika iz Severne Koreje je na svojoj Fejsbuk stranici objavila i Ambasada Rusije u Pjongjangu.

(ovo je ispravka prethodno objavljenog članka u kom je netačno bila navedeno da se 100.000 severnokorejskih vojnika sprema za borbu na ruskoj strani u Ukrajini)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: