Turska–NATO 1:0 ili "totalni obrt", Stoltenberg ne može da garantuje

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da ne može sa sigurnošću da kaže kada će Švedska i Finska postati punopravne članice Alijanse.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.06.2022.

12:20

Turska–NATO 1:0 ili
EPA-EFE/ OLIVIER HOSLET

Prema njegovim rečima, razlog je to što nije siguran hoće li ova vojna alijansa uspeti da ubedi Tursku, koja se protivi članstvu Finske i Švedske, da se predomisli.

Podsetimo, dve nordijske zemlje podnele su i zvanično zahtev za članstvo u NATO u maju, ali je odmah taj proces zaustavljen zbog protivljenja Turske, koja zahteva od Švedske i Finske da prestanu da pružaju zaštitu Kurdskoj narodnoj partiji, koju Ankara smatra terorističkom, ali i da se ukine embargo na oružje koji je uveden Turskoj.

Stoltenberg je za portal Politiko, upitan da li ima utisak da je cela Alijansa sada talac Turske, odgovorio:

"Mi imamo sistem koji je baziran na konsenzusu i tako se odluke u NATO donose. Takvih situacija je uvek bilo, da se jedna ili nekoliko članica s nečim ne slaže i mi onda to prevaziđemo."

Prema njegovim rečima, Stokholm i Helsinki tek su nedavno podneli zahtev za članstvo. "Moj cilj je i dalje da one postanu članice NATO. Ali ja to ne mogu garantovati, ali mogu da kažem da je to moj cilj", dodao je Stoltenberg.

On je rekao i da je Turska važna članica NATO, koja je odigrala ključnu ulogu u borbi protiv terorizma, a koja ima i važan geopolitički položaj na Crnom moru, kao i granicu sa Irakom I Sirijom.

"Dakle, kada oni izraze neku zabrinutost, mi treba da sednemo i razgovaramo o tome, i mi to upravo radimo. I onda ćemo, nadam se, naći rešenje kako bi Švedska i Finskla postale članice NATO", rekao je Stoltenberg.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

11 h

Podeli: