NATO: "Cenimo Srbiju"

Zamenik pomoćnika generalnog sekretara NATO-a Havijer Kolomina Piriz izjavio je da je Srbija cenjen i dugoročni partner Alijanse.

Izvor: B92

Utorak, 07.12.2021.

08:55

NATO:
Foto: EPA-EFE/Toms Kalnins

On je istakao i da treba više učiniti kako bi srpski građani bili bolje upoznati sa saradnjom dve strane.

Piriz je rekao da NATO u potpunosti poštuje politiku vojne neutralnosti Srbije i da od Beograda isključivo zavisi kakve će odnose imati sa alijansom.

"Srbija i NATO su partneri već 15 godina. Tokom tog vremena, naše partnerstvo se značajno razvilo. S druge strane, građani Srbije nisu uvek svesni nivoa saradnje njihove zemlje i NATO-a, kao ni koliko toga radimo zajedno. Javna diplomatija je stoga još jedno polje gde imamo posla, za dobrobit Srbije i NATO-a", kazao je Kolomina Piriz, koji danas počinje dvodnevnu posetu Beogradu.

Piriz, koji je od septembra ove godine zamenik pomoćnika generalnog sekretara NATO-a za politička pitanja i bezbednosnu politiku i njegov specijalni predstavnik za Kavkaz i centralnu Aziju, naveo je da je partnerstvo Srbije i NATO-a "jako i stabilno" i da dve strane sarađuju na više nivoa, u političkom, vojnom i naučnom domenu.

"Srbija je cenjen i dugoročni partner našeg saveza, još od 2006. godine, kada se učlanila u program NATO-a Partnerstvo za mir. Uopšteno gledano, sadašnja saradnja je intenzivna i obostrano korisna, uspostavljena na način da se najbolje ispune potrebe Srbije, pri čemu Srbija sama određuje dinamiku i opseg aktivnosti", dodao je španski diplomata.

On je rekao da je saradnja sa alijansom "od direktne koristi za građane Srbije, za mirnu i stabilnu budućnost te zemlje, kao i za širi region Zapadnog Balkana".

"Ovu poruku treba redovno i jasno saopštavati javnosti, i pozdravljamo podršku državnih organa Srbije u tome", kazao je zamenik pomoćnika generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga.

Kad je reč o politici vojne neutralnosti Srbije, Kolomina Piriz navodi da su "NATO i Srbija bliski partneri u proteklih 15 godina, u partnerstvu zasnovanom na bliskom političkom dijalogu i praktičnoj saradnji".

"Moguće je istovremeno biti neutralan i partner NATO-a. Naše partnerstvo je dobro za Srbiju, za Zapadni Balkan i za NATO. Naše politike u regionu, među kojima je i naša politika otvorenih vrata, imaju za cilj jačanje stabilnosti i izgradnju veće saradnje. Šta god Srbija odluči, NATO će poštovati", rekao je Kolomina Piriz.

Na pitanje da prokomentariše činjenicu da Beograd najviše kupuje oružje od Rusije i Kine, Kolomina Piriz je kazao da je Srbija suverena zemlja i da NATO "u potpunosti poštuje bezbednosne i spoljnopolitičke aranžmane koje odabere". Dodao je da su vojne nabavke "pitanje nacionalne odluke".

"Tačno je da bismo pozdravili kada bi zvaničnici i mediji u Srbiji više saopštavali javnosti u Srbiji koliko toga ova zemlja radi sa Zapadom i koliko joj Zapad doprinosi u pogledu opreme i podrške. Ta poruka se nekad građanima Srbije ne saopštava onoliko jasno koliko bismo voleli", kazao je.

Dodao je da NATO ulaže u Srbiju kroz brojne projekte zasnovane na sporazumu o logističkoj podršci između Srbije i NATO agencije za podršku i nabavke (NSPA). Taj sporazum propisuje načine na koje Srbija može da sprovodi praktične projekte u oblastima demilitarizacije, transformacije odbrane ili izgradnje kapaciteta, tako što omogućava pojedinačnim članicama i partnerima NATO-a da Srbiji obezbeđuju sredstva kroz Poverilačke fondove, naveo je.

Kolomina Piriz navodi da je saradnja "trajni proces" i da na najvišem političkom nivou, između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, postoji "dobro uspostavljena komunikacija".

"To samo po sebi predstavlja jaku osnovu za naš kontinuiran politički dijalog, koji je od ključnog značaja za jačanje obostranog razumevanja i poverenja. Prilikom posete vašeg predsednika sedištu NATO-a u Briselu maja ove godine, generalni sekretar NATO-a je pohvalio partnerstvo Srbije i NATO-a i ponovo potvrdio našu dugoročnu posvećenost pružanju podrške jačanju stabilnosti širom Zapadnog Balkana", rekao je.

Podsetio je da su šefovi država i vlada članica NATO-a to ponovo istakli na samitu alijanse u Briselu u junu i da su ministri spoljnih poslova članica prošle nedelje u Rigi potvrdili čvrstu posvećenost saveza daljem pružanju podrške stabilnosti, bezbednosti i saradnji na Zapadnom Balkanu, kao i nastavku saradnje sa Evropskom unijom radi očuvanja stabilnosta i podrške reformama.

Srpskim zvaničnicima sa kojima će razgovarati tokom dvodnevne posete Beogradu, Kolomina Piriz će poručiti, kako navodi, da je Srbija cenjen i poštovan partner NATO-a i ključna zemlja za stabilnost Zapadnog Balkana, da je alijansa spremna da nastavi blisku saradnju na pitanjima od obostranog značaja, za dobrobit regionalne stabilnosti i evroatlantsku bezbednost.

Kao najočiglednije koristi od članstva u NATO-u, Kolomina Piriz izdvaja raspodelu troškova i zajedničku odgovornost za bezbednost.

"Odlični primeri raspodele troškova su aktivnosti NATO vazdušnog patroliranja. NATO vrlo ozbiljno shvata svoju odgovornost da očuva integritet, bezbednost i sigurnost svog vazdušnog prostora. Za države članice koje nemaju neophodne vazdušne sposobnosti postoje sporazumi kojima je obezbeđen jedinstven standard bezbednosti u čitavom vazdušnom prostoru NATO-a u Evropi", rekao je španski diplomata.

Kao primer je naveo da članice NATO-a Albanija, Slovenija, Severna Makedonija i Crna Gora nemaju neophodna vazduhoplovna sredstva kojima bi doprineli NATO vazdušnom patroliranju iznad sopstvenih teritorija, i da samim tim njihov vazdušni prostor obezbeđuju letelice drugih zemalja.

Kolomina Piriz je ukazao na nekoliko primera saradnje Srbije i NATO-a, navodeći da taj savez pruža mogućnosti za usavršavanje i obuku oficirima Vojske Srbije koji pohađaju obuke u zemljama članicama alijanse.

"Razmenjujemo osoblje, izvršavamo zajedničke vežbe, delimo najbolje prakse. Pored toga, NATO pomaže Srbiji da razvija kapacitete za uspešno učešće u multinacionalnim operacijama pod vođstvom UN i EU, u kojima Srbija pruža veoma značajan doprinos. Takođe, Srbija pomaže NATO-u. Na primer, vojnomedicinski timovi iz Srbije su poznati po svom znanju i stručnosti. Zato su pomogli NATO-u na obuci medicinskih timova Oružanih snaga Iraka. Na kraju, učimo jedni od drugih", rekao je Kolomina Piriz.

Ocenio je da su Srbija i NATO u prethodnih 15 godina "postigli značajne rezultate", blisko sarađujući na brojnim projektima. Jedan "odličan primer" je u domenu civilnih vanrednih situacija uzrokovanih prirodnim nepogodama, poput poplava i šumskih požara, naveo je.

"Vežba NATO-a za civilnu spremnost 'Srbija 2018', koju su zajedno organizovali i u Mladenovcu održali Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije i Evroatlantski centar za koordinaciju odgovora na vanredne situacije NATO-a (EADRCC), bila je od posebne važnosti. Bilo je oko 2.000 učesnika iz 40 zemalja, među kojima su članice i partneri NATO-a. Ovo je bila najveća vežba koju je organizovao EADRCC i prva kojoj je domaćin bila Srbija. Ove godine Srbija je učestvovala u sličnoj vežbi NATO-a u Severnoj Makedoniji", kazao je.

On je rekao da "ljudi nisu dovoljno svesni značaja naučne saradnje", navodeći da NATO ima "dugoročnu i raznovrsnu saradnju" sa Srbijom u tom domenu kroz program Nauka za mir i bezbednost.

"Od 2006. godine, Srbija je doprinela u preko 30 aktivnosti u okviru ovog programa. Među njima su projekti u poljima energetske i ekološke bezbednosti, odbrane od hemijskog/biološkog/radiološkog/nuklearnog oružja, borbe protiv terorizma, sajber odbrane i bezbednosti ljudi", naveo je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: