Ana Brnabić na pregovorima u Luksemburgu: Otvoren klaster 1; Varhelji: Od Srbije očekujemo još rezultata VIDEO

Na Međuvladinoj konferenciji EU i Srbije, kojoj prisustvuje premijerka Ana Brnabić konstatovano je da je otvoren klaster 1.

Izvor: B92

Utorak, 22.06.2021.

23:15

Ana Brnabić na pregovorima u Luksemburgu: Otvoren klaster 1; Varhelji: Od Srbije očekujemo još rezultata VIDEO
Foto: Shutterstock/Novikov Aleksey

Premijerka Ana Brnabić je nakon međuvladine konferencije u Luksemburgu izjavila da može da potvrdi da je otvoren klaster 1 o osnovnim vrednostima, koji je jedan od najznačajnijih u okviru nove metodologiji priključenja, kao i da je Srbija ispunila sve što se od nje očekuje i traži za otvaranje klastera 3 i 4.

Premijerka je istakla da Srbija nastavlja sa reformama s fokusom na vladavini prava i izrazila je nadu da će biti otvorena još dva klastera tokom predsedavanja Slovenije do kraja ove godine.

"Čuli smo od značajnog broja članica da će nam pružiti podršku, a ja sam garantovala da će ovakav napredak da se nastavi, jer sve ovo što radimo radimo zbog naše zemlje i građana Srbije", zaključila je Brnabić.

On je zahvalila Portugaliji na predsedavanju i podršci Srbiji na putu ka članstvu u EU.
S druge strane, komesar za proširenje EU Oliver Varhelji izjavio je da su sa premijerkom Anom Brnabić vođeni razgovori o suštinskim pitanjima, te da je konstatovano da je Srbija postigla zavidan napredak u oblasti vladavine prava, ali da se od nje očekuju dodatni rezultati.

On je kazao da je stvoren "novi momentum" i potvrdio da je komisija spremna da tokom predsedavanja Slovenije pojača dinamiku pristupnog procesa.

"Ali od Srbije očekujemo još rezultata i to je, rekao bih, snažna poruka koju je premijerka Brnabić večeras čula od svih nas", predočio je Verhelji.

On je potvrdio da je otvoren klaster 1 i ponovio da su svi iz komisije za proširenje spremni da pomognu da Srbija brže napreduje prema EU. Podsetimo, Međuvladina konferencija EU Srbija počela je nešto pre 21.30 u Luksemburgu.

Delegaciju Srbije predvode premijerka Ana Brnabić i ministar za evrointegracije Jadranka Joksimović, dok EU na sastranku predstavljajuj šef diplomatije Žosep Borelj, komesar za proširenje Oliver Vraheji i ministri zemalja članica Unije.

Ministri EU su se prijavili sa pitanjima koja se odnose na situaciju i pripremljenost Srbije kada je reč o svih šest klastera.

Delegacija Srbije namerava da od zemlja članica čuje koja su to njihova očekivanja kada je reč o pristupnom reformskom procesu Srbije, ali i da dobije odgovor na to šta Srbija može da očekuje od nove metodologije u smislu pojačanog dinamizma i kredibilnosti procesa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: