26 meseci za paljenje džamije

U Opštinskom sudu u Nišu izrečene su presude za paljenje džamije u tom gradu 17. marta prošle godine.

Izvor: B92

Utorak, 26.07.2005.

08:37

Default images

Jedna osoba osuđena je na pet meseci, njih sedam na po tri meseca zatvora, a dve osobe su oslobođene optužbi.

Kako javlja dopisnik B92 Aleksandra Stanković, Petar Mišić osuđen je na pet meseci zatvora, sedam osoba na po tri meseca, a dve sredovečne osobe su oslobođene. Suđenje je odvojeno za jednu osobu, zbog bolesti. Dušan Mančic, jedan od osuđenih, na izricanje presude reagovao je rečima: "Ćelija puna niških grobara... Zbog paljenja islamske džamije... Smrt muslimanima."
Mišić, osuđen na najveću kaznu, odbio je da da izjavu za B92, a za druge medije je izjavio da osuđeni nisu zaslužili da ni dan ni čas budu kažnjeni zbog onog što se desilo jer je na Kosovu zapaljeno 140 kuća i manastira, a da se ceo svet digao zbog jedne džamije.

Sud je ustanovio da su osuđeni zajedno došli do džamije, gađali je kamenicama, lomili prozore, razvaljivali katanac na vratima, neki od njih su palili i cepali knjige, a džamija je potom zapaljena.

Sudija Katarina Ranđelović navela je u obrazloženju presude da su svi okrivljeni učestvovali u grupi koja vrši nasilje, da za to nije bio potreban prethodni dogovor, na čemu je insistirala odbrana, i da je bez obzira na njihove različite motive cilj bio naneti štetu džamiji. Ona je rekla je da su okrivljeni morali biti svesni posledica toga što rade, a među olakšavajuće okolnosti ubrojala motive i pobude okrivljenih zbog kojih su izvršili krivično delo, činjenicu da, sem jednog, nisu ranije osuđivani i to što je među njima bilo raseljenih sa Kosova. "Međutim, vršenje nasilja na jednom mestu ne opravdava vršenje nasilja na drugom mestu, a okrivljeni su svojim postupkom mogli ugroziti Srbe na Kosovu", rekla je ona.

Sud je odbacio navode okrivljenih da su pod pritiskom u istražnom postupku priznali da su učestvovali u rušenju i paljenju džamije. Milan Petrović, advokat odbrane, izjavio je da sud nije imao hrabrosti da ceni dokaze izvedene na glavnom pretresu. "Sud se rukovodio dokazima izvedenim tokom istrage, što je u glavnom pretresu osporeno", rekao je on i najavio žalbu drugostepenom sudu.

Razmislićemo o tužbama

Beogradski Imam Muhamed Jusufspahić, ocenio je u izjavi za B92 da je kazna izrečena optuženima za paljenje džamije u Nišu preniska. On kaže da će islamska zajednica razmotriti da li da podigne tužbu protiv države:

"Islamska zajednica Srbije još uvek nije podigla svoju tužbu, svi ovi sporovi koji se vode su sporovi po službenoj dužnosti. Sad smo bar očekivali da će ta presuda, kada je u pitanju i Niš i ova presuda u Beogradu, koja još nije donešena, da će biti adekvatne presude, bar onoliko koliko očekujemo za one koji su učestvovali u terorističkim činovima koji su se dešavali na Kosovu tih dana. Mi ćemo na našim sastancima u okviru Islamske zajednice razmatrati da se tuži država i da se tuže ti pojedinci čije snimke imamo".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: