Vučić u Kini: Si i Putin, "prethodnica" za Berlin

Poseta Aleksandra Vučića Pekingu u ovom trenutku je verovatno jedna od najznačajnijih za Srbiju.

Izvor: B92

Utorak, 23.04.2019.

16:46

Vučić u Kini: Si i Putin,

Imajući u vidu da će se na samitu Pojas i put okupiti 40 šefova država i vlada i specijalne izaslanike najmoćnijih zemalja EU, tako će proveriti poziciju i mogućnosti da Srbija zaštiti ključni državni i nacionalni interes u trenutku kada dijaloga sa Prištinom nema, a kompromis se čini nemoguć.

Naravno, reč je o Kosovu i Metohiji, a konsultacije i razgovori u Pekingu po tom pitanju sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, u četvrtak 25. aprila, i sa ruskim Vladimirom Putinom, sledećeg dana, sigurno imaju podjednak značaj kakav se daje sastanku balkanskih lidera u Berlinu sa kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

Za Srbiju - možda i veći. Zašto? Zato što predsednik Vučić upravo sa liderima Kine i Rusije, zemalja koje su i do sada u ključnim situacijama branile interes Srbije na međunarodnoj sceni, želi da se konsultuje o mogućim narednim potezima vezanim za kosovski problem.

Pa i da "proveri" može li i na kakvu podršku Srbija da računa, te da "ojačan" takvim saznanjima otputuje u Berlin gde, kako sam kaže, ne ide kao optimista i gde ga čekaju, pretpostavlja, novi pritisci. Vučić u Pekingu, za početak, očekuje pre svega podršku za stav da Srbija neće nastaviti dijalog dok Priština ne ukine takse, potvrdili su za Tanjug u njegovom kabinetu uoči puta u Kinu.

On takođe želi da predsednike Sija i Putina informiše o svemu što je Beograd učinio do danas na ispunjenju briselskih dogovora i o svim potezima Prištine protiv dogovora i dijaloga.

Splet je okolnosti da susreti sa Sijem i Putinom "padaju" neposredno pred iznenada zakazani sastanak u Berlinu, ali će ti sastanci svakako staviti do znanja zapadnim zvaničnicima da Srbija ima prijatelje i na "drugoj strani" i da moraju računati na to da u borbi za svoj interes nije sama.

To je od presudnog značaja za Srbiju, naročito ukoliko dođe do promene formata u kojem će se rešavati problem Kosova i Metohije, o čemu se, inače, sve češće govori iz zapadnih prestonica i koji bi doneo konačno rešenje.

U tom slučaju, Rusija, a ni Kina, ne mogu biti isključene iz celog procesa, koji, kako je napomenula i još aktuelna šefica evropske diplomatije Federika Mogerini, može biti finalizovan samo u Savetu bezbednosti, čije su ove dve zemlje stalne članice.

Konačni sporazum o KiM zavisiće od snage i razmene argumenata mentora kosovske nezavisnosti i pobornika rešenja u kome Srbija ne može izgubiti sve. Te činjenice je svakako svestan i predsednik Vučić, koji stvari nastoji da nazove pravim imenom, pa kaže da su "svi u regionu, Evropi, svetu sahranili bilo kakvu šansu za bilo kakav sporazum", odnosno kompromis, za šta se zalaže Srbija i zato i navodi da on od Berlina ne očekuje "ništa".

"Tamo nas ne čeka ništa dobro i ne očekujem ništa dobro. Jedino očekujem početak zahteva za novi fortmat, gde bi cilj trebalo da bude priznanje nezavisnosti, a da Srbija ne dobije ništa ....", rekao je nedavno u Beogradu Vučić.

A šta će na sva otvorena pitanja predsednik Srbije čuti u Pekingu možda bude jasnije još tokom boravka predsednika u Kini, a možda ćemo odgovor "pročitati" iz ishoda razgovora u Berlinu. U svakom slučaju, predsednik Vučić će na obe ove adrese ponoviti ono što ponavlja i kod kuće: rešenja nema bez razgovora, razgovora nema bez ukidanja takse, Srbija je spremna za razgovor, zna da ne može da dobije sve što želi, ali rešenja za Kosovo bez saglasnosti Srbije - nema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

9 h

Podeli: