"Han je u kontaktu sa Vučićem i Tačijem, dogovorili su se"

Komesar Johanes Han u kontaktu je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.11.2018.

19:02

Getty Images

Oni su se dogovorili o hitnoj potrebi smirivanja situacije i spuštanja tenzija, prenela je za Tanjug portparolka EU Maja Kocijančič.

Ona je navela da je evropski komesar za pregovore o pristupanju ponudio svoju pomoć na postizanju brzih i praktičnih rešenja za trgovinska pitanja.

Na pitanje Tanjuga da li EU namerava da preduzme bilo kakve mere zbog kosovskih tarifa na srpsku robu koje su u Briselu ocenjene kao "kršenja duha i principa Sporazuma o stabilizaciji i asocijaciji između EU i Kosova" poručila da taj Sporazum predviđa mehanizme kojim bi se rešavala otvorena pitanja između EU i Kosova.

"To uključuje bilateralne kontakte i postavljanje tog pitanja na dnevni red zajedničkih tela, kao što su Savet za stabilizaciju i pristupanje. U slučaju Kosova, sledeći sastanak Saveta je planira za drugu polovinu decembra", kaže Kocijančičeva.

Nezvanično, Tanjug saznaje da je Savet za stabilizaciju i pridruživanje EU-Kosovo zakazan za 17. decembar, a Savet za stabilizaciju i pridruživanje EU i Srbije za 18. decembar u Briselu.

Maja Kocijančič ponavlja da je povodom nedavno uvedenih kosovskih taksi na robu iz Srbije EU "jasno tražila njihovo povlačenje".

"Komesar Han je u kontaktu sa oba lidera koji su se složili da je hitno potrebno smirivanje i spuštanje tenzija zbog interesa celog regiona", kaže Kocijančičeva za Tanjug.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: