Haos na Havajima: Trk u zaklon i poruke voljenima VIDEO

Snimci građana Havaja kako u panici trče, traže zaklon i ostavljaju poruke voljenima nakon upozorenja o raketi objavljeni su na društvenim mrežama.

Izvor: B92

Nedelja, 14.01.2018.

09:14

Haos na Havajima: Trk u zaklon i poruke voljenima VIDEO
Foto: Tanjug, AP

Stanovnik San Dijega objavio je glasovnu poruku koju je dobio od majke:

“Upravo smo dobili upozorenje da raketa ide ka nama… Kažu da nije vežba i da nađemo zaklon. Ne možemo mnogo toga da uradimo, a ako je ovo istina, samo sam htela da ti kažem da te volim”.

Osim toga, jedan muškarac objavio je snimak sa golfa navodeći da je upravo završio poslednju rupu: “Volim vas sve, ali igram golf… To će biti poslednja stvar koju ću uraditi”.

Snimak je na Tviter okačila njegova ćerka uz komentar “moj otac će i živeti i umreti igrajući golf”. Podsećamo, građani širom Havaja primili su tekstualnu poruku u kojoj ih upozoravaju na pretnju balitičkom raketom i da hitno potraže sklonište. Zvaničnici su kasnije potvrdili da je pretnja bila lažna.

Kako se navodi, obaveštenje da je u pitanju lažna uzbuna došlo je tek nakon 38 minuta.

Kako piše RT, građani Havaja su za to vreme tražili sklonište gde god su mogli – u odvodima, kadama, podrumima…

Još nije tačno poznato šta je prouzorkovalo ovu grešku, a guverner Havaja Dejvid Ajg rekao je za CNN da je neko “pritisnuo pogrešno dugme u toku promene smene“. Havaji su u decembru prošle godine testirali sirenu za upozorenje od nuklearnog napada po prvi put od završetka Hladnog rata.

Testiranja su usledila usled rastuće pretnje od raketnog i nuklearnog programa Severne Koreje.

Pjongjang je u septembru 2017. izvršio svoj šesti nuklearni test.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

21 h

Podeli: