DS i dalje bez imena za mandatara

Predsedništvo DS-a nastaviće pregovore s koalicijom SPS-JS-PUPS o formiranju vlade. Odluku o kandidatu za premijera donećemo uskoro, izjavio je Boris Tadić.

Info

Izvor: B92

Petak, 25.05.2012.

08:49

Default images

"Znam da vas zanima ko će biti premijer, ali prvo ćemo razgovarati o programu nove vlade, a onda o personalnim rešenjima", rekao je Tadić nakon tročasovne sednice užeg Predsedništva DS-a.

U sedište DS prvi je stigao potpredsednik stranke Dragan Šutanovac, a zatim predsednik Političkog saveta Dragoljub Mićunović, pa zamenik predsednika DS Dragan Đilas i potpredsednici Dušan Petrović i Bojan Pajtić.

U stranku je, nešto posle 14:30, stigao i lider DS Boris Tadić.

Oliver Dulić je tokom posete Boru rekao da će DS danas predložiti kandidata za premijera kao i da će uskoro sve biti jasno u vezi sa koalcijom koja će sastaviti novu Vladu Srbije.

On je izbegao da odgovori na direktno pitanje da li je moguće da DS i naprednjaci formiraju novu vladu, rekavši "da će vlada biti formirana između koalicionih partnera koji su se o formiranju vlade dogovorili".

DS i SPS su 8. maja postigli načelan dogovor o formiranju parlamentarne većine.

Dulić je prvi visoki funkcioner DS-a koji se poslednih dana oglasio povodom formiranja vlade.
(Foto: Tanjug)
Već danima se iz DS niko od visokih funkcionera ne oglašava u javnosti, jer čekaju da Tadić odgovori na njihov predlog s poslednje sednice Predsedništva da baš on bude kandidat za premijera.

Da je najbolja opcija za Srbiju da Tadić bude premijer, poručivali su proteklih dana i Ivica Dačić i Slavica Đukić Dejanović, dok je lider LDP Čedomir Jovanović pre dva dana za B92 rekao da je Tadić najbolje što u ovom trenutku ima Demokratska stranka.

Ukoliko Tadić prihvati da bude kandidat za premijera, očekuje se da narednih dana započnu zvanični razgovori o formiranju buduće vladajuće većine.

Podsetimo, prethodnih dana bilo je samo neformalnih susreta između lidera svih stranaka, a među kojima je svakako najintrigantniji susret Borisa Tadića i novoizabranog predsednika Tomislava Nikolića, o kome je Nikolić juče informisao javnost.

On je takođe pozvao Tadića da se javno izjasni da li će biti kandidat za premijera ili neće.

Sednicu predsedništva tokom dana održaće i SPS, a socijalisti su za nedelju zakazali i sednicu Glavnog odbora na temu daljeg delovanja stranke.

Oliver Dulić je rekao i da očekuje da će se razgovori voditi mnogo intenzivnije nego prilikom formiranja prethodnih vlada.

"Ova zemlja nema vremena za gubljenje, svaki dan bez vlade bi proizveo velike posledice i očekujem da će svi pokazati veliku odgovornost za zadatke koji nas očekuju u budućnosti", rekao je on.

Dulić je izrazio ubeđenje da će Srbija uskoro dobiti stabilne institucije sistema i da će saradnja između svih izabranih organa vlasti funkcionisati u najboljem mogućem redu, a u interesu građana.

Upitan da li su tačne tvrdnje lidera socijalista Ivice Dačića da neke zapadne zemlje vrše pritisak da vladu formiraju DS i SNS, Dulić je istakao da nikada do sada vlade u Srbiji nisu formirale strane države ili moćni ekonomski lobii, već političke stranke koje su dobile poverenje građana Srbije na izborima. Tako će, podvukao je, biti i ovog puta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

394 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

10 h

Podeli: