Info

Ponedeljak, 04.04.2016.

08:23

Jelena Milić: Znam ko mi preti

Pretnje su postale izuzetno neprijatne, ne samo u sajber-prostoru već i u glasilima. Počele su javne ličnosti da prete, da prave incidente. Zato sam prihvatila obezbeđenje.

Izvor: Blic, Ivana Mastiloviæ Jasniæ

Jelena Milić: Znam ko mi preti
Foto: Tanjug

"Tražim od drugih da poštuju institucije, za to se zalažem, onda sam i sama odlučila da se tako ponašam", kaže u intervjuu za "Blic" Jelena Milić, direktorka Centra za evroatlantske studije (CEAS).

Da li znate ko vam preti?

To treba da kažu nadležni. Tužilaštvo treba da reaguje, a čini mi se da tu postoji kratak spoj između policije, koja vam dodeli obezbeđenje, proceni vašu ugroženost i tužilaštva, koje onda deset godina iste te fudbalske huligane koji nisu samo to, već i nečiji izvođači prljavih radova ne procesuira. Od marta prošle godine CEAS je podneo više krivičnih prijava što protiv N.N. lica, što protiv poznatih. Kada sam dobila pratnju nedavno, zvala sam, ali te prijave još nisu bile evidentirane.

Šta vam kažu u policiji?

Kada sam otišla da prijavim Nemanju Ristića, čoveka bliskog Zavetnicima, koji je pretio i Veranu Matiću i američkom ambasadoru, rekli su mi da ga znaju. Znaju, a ništa ne preduzimaju.

Kako ste došli u situaciju da postanete toliko omraženi?

Bilo je i ranije hejtova, prave vam profil NATO plaćenice, Tačijeve kurve, ali je to sada dobilo organizovanu elektronsku formu. Pripišu mi lažne izjave, poput one da mrzim Novaka Đokovića, što nije tačno. Izmisle laži, prave montaže, to se širi. Zbog stava prema bombardovanju i članstvu Srbije u NATO ja sam izolovana ovde kao javna ličnost i zato se sve ovo događa. To je apsurd, budući da Srbija ima najveći stepen saradnje sa NATO za zemlje koje ne žele u Alijansu. U trenutku dok mi pričamo 100 naših vojnika vežba sa NATO vojnicima. I pored toga oni su našli mene da hejtuju.

Zašto tako srčano zagovarate ulazak Srbije u NATO?

Stav o tome imam od devedesetih godina. Poslednje dve godine mislim da to više nije pitanje spoljnopolitičke bezbednosne orijentacije, već pitanje opstanka demokratizacije i procesa evropskih integracija Srbije. NATO na Balkanu nije samo bezbednosni štit već jedini okvir u kojem možemo da zaustavimo proces destabilizacije koji dolazi iz zvanične Moskve. Rusija želi da obesmisli koncept evropskih integracija, njegov vrednosni sistem, da sve relativizuje, što je veoma opasno. To radi na najprljaviji mogući način.

Zašto Srbija treba da uđe u Alijansu?

Zato što je to savez stabilnih demokratija, liberalno-demokratskih država, s izuzetkom Turske, 70 godina mira i ekonomskog prosperiteta. Činjenice kažu da niko osim eventualno Kine, SAD, Rusije i Indije ne može samostalno da se suoči sa globalnim izazovima koji su veoma složeni.

Zbog takvog stava kažu da ste strani plaćenik?

EU je jedan od naših većih donatora, Kraljevina Norveška, Soros... Sve ovo stoji na našem sajtu i nije nikakva tajna. Mi plaćamo porez državi Srbiji, mi te pare trošimo u Srbiji na prevodioce, projekte, hotele, plate. Registrovani smo legitimno. Zastrašujuće je koliko antipropaganda prolazi. Od 80 proruskih organizacija nijedna nije u APR-u, a nama prigovaraju. Neverovatno licemerje. Da li je futrola sa američkom zastavom u “Ćirilici” bila smišljena?

Ne. Nisam htela da pogrešim u broju žrtava i pogledala sam u telefon. Futrolu sam dobila od mog jako dobrog prijatelja, odlazećeg kosovskog oficira za vezu Valdeta Sadikua. Rekla sam u šali saradnicima da mi kupe sa šljokicama i on mi je doneo ovu. Kad sam pitala gde su šljokice, rekao je: “Pa ti si veteran, zato zastava”. Potpuno privatna priča. Ne krijem da me finansira Nacionalna zadužbina za demokratiju i kad gledam debate Hilari Klinton i Bernija Sandersa, uživam. Veliki sam zagovarač saradnje EU i SAD.

Da li ipak Srbija nešto dobro dobija od Rusije?

Trenutno ne. Jedina pozitivna stvar jesu pojačani kursevi ruskog jezika. Ako će neko da nauči jedan strani jezik, odlično.

A podrška u nepriznavanju Kosova?

Mi ne kontrolišemo Kosovo više, to nema veze s tim da li ćemo u EU ili ćemo se okrenuti Rusima. Mi smo sami preneli pitanje Kosova iz UN na teritoriju pitanja integracija Srbije sa EU. Šta Rusija ima tu da se meša u unutrašnje stvari?

Kako komentarišete haške presude Vojislavu Šešelju i Radovanu Karadžiću?

Mislim da je euforija prerano došla, nadam se da će Tužilaštvo uložiti žalbu. A zanima me i da li ovo sada znači da smo prihvatili presudu Karadžiću ili presude za zločine na Kosovu?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zatreslo se jako: Zemljotres jačine 7,4 stepena

Zemljotres jačine 7,4 stepena po Rihterovoj skali pogodio je u četvrtak uveče sever Čilea, u blizini granice sa Argentinom, a za sada nema izveštaja o povređenima ili većoj šteti, objavio je Američki geološki zavod.

7:18

19.7.2024.

1 d

Podeli: