Naglo opao izvoz oružja: Kompanije strahuju

Švajcarski izvoz oružja opao je u 2023. godini za 27 posto.

Svet

Izvor: Index

Utorak, 05.03.2024.

12:53

Naglo opao izvoz oružja: Kompanije strahuju
Ilustracija: Shutterstock/Kaytoo

To je danas objavila Švajcarska vlada. Pad odražava uticaj Zakona o neutralnosti, koji zabranjuje izdavanje dozvola za preprodaju zemljama učesnicama međunarodnog sukoba.

Vrednost švajcarskog izvoza spustila se prošle godine na 696,8 miliona švajcarskih franaka (725.5 miliona evra), saopštilo je ministarstvo ekonomije (SECO), prenosi Indeks.

Švajcarska je uprkos neutralnosti veliki dobavljač oružja i u 2022. zauzimala je 14. mesto na svetskoj lestvici, prema podacima Stokholmskog međunarodnog instituta za istraživanje mira (SIPRI).

U 2023. švajcarski proizvođači izvezli su oružje i vojnu opremu u 58 zemalja, za dve manje nego u 2022. Najveći kupac bila je Nemačka, a sledi Danska, koja je naručila velike količine municije i oklopna vozila.

Ministarstvo nije objasnilo zašto se izvoz naglo smanjio u 2023. godini. Udruženje proizvođača Svismem smatra da je 'krivac' švajcarska zabrana preprodaje u treće zemlje.

Sprečen izvoz u Ukrajinu

Zakon o neutralnosti zabranjuje Bernu izdavanje dozvole za preprodaju oružja zemljama koje učestvuju u međunarodnom oružanom sukobu. To znači da ne sme da odobri ni preprodaju Ukrajini, objašnjava Rojters.

"U strahu od švajcarskih zakona neke kompanije su ostale bez narudžbina, a neke bi mogle da smanje ulaganja u sektor", rekao je direktor Svismema Stefan Brupbačer za Rojters pre objavljivanja podataka.

Godine 2022. Švajcarska je Španiji, Danskoj i Nemačkoj uskratila dozvolu za dalji izvoz oružja u Ukrajinu, što je izazvalo napetost u odnosima i raspirilo zabrinutost za švajcarsku industriju oružja. U Švajcarskoj posluju i američki div Lokid Martin i nemački Rajnmetal, ali i mnoštvo manjih kompanija.

"Dogmatsko tumačenje blokira preprodaju oružja"

Udruženje proizvođača oružja upozorava da im je izvoz nužan i da ne mogu opstati podmirujući samo potrebe švajcarske vojske.

"Dogmatsko tumačenje neutralnosti blokira preprodaju švajcarskog oružja i municije kupljene pre nekoliko godina", naglašava Brupbačer.

"Želimo da se ukine obaveza pribavljanja dozvole za preprodaju oružja za sve zemlje koje se pridržavaju sličnih međunarodnih konvencija o oružju kao Švajcarska. To nema nikakve veze s pravnom definicijom neutralnosti", rekao je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Opet oštro "ne" Ukrajini

Mađarska vlada će uvesti nova ograničenja na uvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda, saopštio je danas ministar poljoprivrede Ištvan Nađ.

13:36

12.4.2024.

1 d

Svet

Najavili novo snažno oružje FOTO

Britansko ministarstvo odbrane danas je najavilo da će od 2027. postavljati lasere na ratne brodove za obaranje dronova, pet godina ranije nego što se očekivalo.

15:06

12.4.2024.

1 d

Podeli: