Šolc jasan: Ne

Kancelar Olaf Šolc je u ponedeljak odbacio predloge o povratku atomske energije za proizvodnju struje i ukazao da to mnogo košta i dugo traje.

Svet

Izvor: DPA

Utorak, 05.03.2024.

10:47

Šolc jasan: Ne
EPA-EFE/FILIP SINGER

"Da se sada neko odluči za gradnju nuklearne elektrane, ona bi mogla biti gotova za 15 do 20 godina. A do tada bi trebalo da smo rešili sve svoje probleme", rekao je Šolc odgovarajući na pitanje jednog učenika strukovne škole u Zindefingenu, u Baden Virtembergu.

Kancelar je dodao i da je struja iz atomske energije višestruko skuplja od one iz energije vetra, sunca i drugih izvora. Uz to, rekao je, ni rezerve uranijuma nisu beskonačne.

"Kada neko za 20 godina baci pogled unazad i pita ko je doneo jeftiniju i efikasniju odluku o proizvodnji struje, odgovor će biti naša zemlja", rekao je Šolc, prenosi DPA.

Opoziciona, demohrišćanska CDU izradila je nacrt u kojem je podržala korišćenje atomske energije. Ta konzervativna partija se zalaže za korišćenje "nuklearnih centrala četvrte i pete generacije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Napustite Rusiju"

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da će uskoro zatražiti od banke Rajfajzen internešnel AG da ubrza proces smanjenja poslovanja u Rusiji.

8:02

20.4.2024.

1 d

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

10 h

Podeli: