Kina povećava vojni budžet: Tokom mandata Si Đinpinga udvostručen

Kina će ove godine povećati svoj budžet za odbranu za 7,2 odsto - na 1,67 biliona juana, odnosno oko 232 milijarde dolara.

Svet

Izvor: Tanjug

Utorak, 05.03.2024.

08:43

Kina povećava vojni budžet: Tokom mandata Si Đinpinga udvostručen
EPA/SERGEI ILNITSKY

To je navedeno u nacrtu budžeta objavljenom danas na otvaranju zasedanja Svekineskog narodnog kongresa.

To je isto povećanje kao i prošle godine, prenosi Saut čajna morning post, dok Rojters navodi da se vojni budžet više nego udvostručio za proteklu deceniju, tokom mandata predsednika Si Đinpinga i podseća da je u 2013. vojni budžet zemlje iznosio 720 milijardi juana.

Premijer Li Ćijang je, podnoseći izveštaj o radu vlade pred Svekineskim narodnim kongresom, koji je danas započeo zasedanje, rekao da će zemlja "sveobuhvatno ojačati vojnu obuku i borbenu gotovost" i "čvrsto čuvati nacionalni suverenitet, bezbednost i razvojne interese".

Li je istakao da će se Peking odlučno suprotstaviti "nezavisnosti Tajvana" i spoljnom mešanju, navodi Saut čajna morning post.

Peking će promovisati miran razvoj odnosa preko moreuza i "nepokolebljivo" unaprediti cilj ponovnog ujedinjenja, dodao je on.

Svekineski narodni kongres 14. saziva, nacionalno zakonodavno telo Kine, započeo je danas zasedanje, na kojem je premijer Li Ćijang podneo izveštaj o radu vlade u ime Državnog saveta.

U izveštaju o radu vlade navedeno je da je zemlja ostvarila glavne ciljeve ekonomskog i socijalnog razvoja za 2023. godinu, uprkos brojnim poteškoćama i izazovima u zemlji i inostranstvu.

Predsednik Kine Si Đinping i drugi kineski lideri prisustvovali su otvaranju zasedanja u Velikoj dvorani naroda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: