Svet

Ponedeljak, 04.03.2024.

12:31

Sila se oporavlja

Vlada Japana razmatra da zvanično proglasi kraj deflacije u zemlji, prenela je agencija Kjodo njuz pozivajući se na neimenovane izvore.

Izvor: Tanjug

Sila se oporavlja
Ilustracija: Shutterstock/Sakarin Sawasdinaka

Zvanično saopštenje, iako simbolično, značilo bi da je uklonjeno jedno od glavnih uskih grla rasta japanske ekonomije.

Izvori tvrde da bi kraj deflacije, odnosno okončanje perioda smanjenja cena i troškova u državi, mogao da zvanično saopšti premijer Japana Fumio Kišida ili članovi Kabineta Japana.

Japanska vlada bi takođe mogla da objavi ovu informaciju u svom mesečnom ekonomskom izveštaju.

Vlada će pažljivo ispitati ishod pregovora o platama zaposlenih i menadžmenta ovog proleća i izglede za inflaciju da bi utvrdila jesu li se stekli uslovi da Japan proglasi potpuni raskid sa deflacijom, dodali su izvori.

Japan je zaglavljen u začaranom krugu pada cena koji šteti korporativnom profitu i koči rast plata, a istovremeno dovodi do stagnacije privatne potrošnje, tvrdi Kjodo njuz.

Šef Centralne banke Japana (BoJ) Kazuo Ueda je nedavno rekao u parlamentu da se Japan nalazi "u stanju inflacije" i time pokrenuo tržišne spekulacije da će BoJ na proleće ukinuti negativne kamatne stope i odstupiti od labave monetarne politike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nećemo da napustimo Rusiju"

Kineska kompanija "Hikvižn" ("Hikvision"), koja je jedan od glavnih dobavljača opreme za video nadzor, nije napustila rusko tržište, rekao je danas izvor blizak kompaniji.

16:12

28.5.2024.

14 h

Podeli: