Sila se oporavlja

Vlada Japana razmatra da zvanično proglasi kraj deflacije u zemlji, prenela je agencija Kjodo njuz pozivajući se na neimenovane izvore.

Svet

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 04.03.2024.

12:31

Sila se oporavlja
Ilustracija: Shutterstock/Sakarin Sawasdinaka

Zvanično saopštenje, iako simbolično, značilo bi da je uklonjeno jedno od glavnih uskih grla rasta japanske ekonomije.

Izvori tvrde da bi kraj deflacije, odnosno okončanje perioda smanjenja cena i troškova u državi, mogao da zvanično saopšti premijer Japana Fumio Kišida ili članovi Kabineta Japana.

Japanska vlada bi takođe mogla da objavi ovu informaciju u svom mesečnom ekonomskom izveštaju.

Vlada će pažljivo ispitati ishod pregovora o platama zaposlenih i menadžmenta ovog proleća i izglede za inflaciju da bi utvrdila jesu li se stekli uslovi da Japan proglasi potpuni raskid sa deflacijom, dodali su izvori.

Japan je zaglavljen u začaranom krugu pada cena koji šteti korporativnom profitu i koči rast plata, a istovremeno dovodi do stagnacije privatne potrošnje, tvrdi Kjodo njuz.

Šef Centralne banke Japana (BoJ) Kazuo Ueda je nedavno rekao u parlamentu da se Japan nalazi "u stanju inflacije" i time pokrenuo tržišne spekulacije da će BoJ na proleće ukinuti negativne kamatne stope i odstupiti od labave monetarne politike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Opet oštro "ne" Ukrajini

Mađarska vlada će uvesti nova ograničenja na uvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda, saopštio je danas ministar poljoprivrede Ištvan Nađ.

13:36

12.4.2024.

7 h

Podeli: