Svet

Petak, 01.03.2024.

20:49

Dobre vesti za Mađare

Evropska unija danas je deblokirala oko dve milijarde evra iz fondova namenjenih Mađarskoj.

Izvor: Tanjug

Dobre vesti za Mađare
Ilustracija: Depositphotos/viz-arch

Do toga je došlo nakon što je vlada premijera Viktora Orbana ostvarila napredak u vezi sa uslovima koji se odnose na obrazovanje i rodnu ravnopravnost.

Sredstva su deo ukupnog iznosa od oko 30 milijardi evra koje je EU odlučila da zamrzne Mađarskoj pre više od godinu dana, pre svega zbog situacije u vezi sa vladavinom prava i korupcijom, preneo je Blumberg.

U decembru je deblokirano 10,2 milijarde evra, nakon što je Budimpšta ispunila određene zahteve Brisela koji se odnose na jačanje nezavisnosti pravosuđa.

Portparol Evropske komisije Stefan de Kersmaker navodi da je odobrenjem najnovije tranše, visina sredstava kojima EU i dalje blokira pristup Mađarskoj pala na oko 19 milijardi evra. Otprilike polovina od toga su grantovi i zajmovi za oporavak od kovida, a druga polovina su takozvani kohezioni fondovi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

To je to – otimaju: Rusija uzvraća udarac

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz o postupku nadoknade štete Rusiji i centralnoj Banci Rusije "izazavane neprijateljskim delovanjem SAD" koji predviđa da Moskva može da zapleni američku imovinu u Ruskoj Federaciji.

13:14

26.5.2024.

1 d

Podeli: