Razmatra se brutalno "ne" Ukrajini

Poljska razmatra zatvaranje granice sa Ukrajinom za trgovinu robom.

Svet

Izvor: Tanjug, B92.net

Sreda, 28.02.2024.

17:51

Razmatra se brutalno
EPA-EFE/Leszek Szymanski

Poljski premijer Donald Tusk izjavio je danas da njegova zemlja razmatra privremeno zatvaranje granice sa Ukrajinom za trgovinu robom, posebno žitaricama.

Obraćajući se novinarima, Tusk je rekao da se pregovara sa Ukrajinom i da će, ako bude uvedena, takva odluka biti "obostrano bolna".

"Razgovaramo i sa ukrajinskom stranom o privremenom zatvaranju granice i razmeni robe. O tome ću sutra razgovarati i sa poljskim poljoprivrednicima", rekao je poljski premijer, prenosi Kijev independent.

Tuskovi komentari su usledili usred tekućih protesta poljoprivrednika u Evropskoj uniji, a poljoprivrednici su se žalili, između ostalog, na niže cene ukrajinskog žita.

On je rekao da, iako je spreman da donese teške odluke u vezi sa granicom, mora da se pronađe dugoročno rešenje. On je rekao i da će u konsultacijama sa Ukrajinom biti preduzeti svi koraci kako bi se izbegle nepotrebne tenzije.

"Spremni smo za ozbiljan razgovor o ograničenjima (na izvoz ukrajinske robe). Limiti koje predlažu Brisel i Kijev za nas su neprihvatljivi“, napominje premijer.

"Želimo da pomognemo Ukrajini, ali ne možemo da dozvolimo da ova pomoć ima tako negativne posledice po naše građane", rekao je Tusk.

Dodao je da je u stalnom kontaktu sa ukrajinskim vlastima, rekavši: "I oni to razumeju. Moramo pronaći, i naći ćemo, rešenje koje će zaštititi naše tržište i naše poljoprivrednike od neravnopravne konkurencije".

Oglasili se Ukrajinci

Zamenik ukrajinskog premijera Oleksandr Kubrakov saopštio je danas da Ukrajina neće zatvoriti svoju granicu sa Poljskom, nakon što je poljski premijer Donald Tusk izjavio da zvanična Varšava razmatra privremeno zatvaranje zajedničke granice i prekid bilateralne trgovine.

"O tome niko sa ukrajinske strane ne razmišlja. Naš narod se bori za egzistenciju u ratu protiv ruskog agresora. Za nas je stabilna granica pitanje opstanka", napisao je Kubrakov na društvenoj mreži X.

On je naveo da Ukrajina ima veliko poštovanje prema "prijateljskoj Poljskoj".

"Ponudili smo konstruktivna rešenja i preduzeli smo korake za ublažavanje tenzija na granici. Očekujemo odgovarajuće odluke od poljske vlade kako bismo osigurali da situacija ne upadne u ćorsokak", napisao je Kubrakov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: