I Musolini je o ovome razmišljao: Realizovaće se problematičan projekat?

Italijanski tužioci pokrenuli su istragu o planu vlade da izgradi više milijardi evra vredan most koji povezuje Siciliju s kopnom preko moreuza Mesina.

Svet

Izvor: Biznisinfo.ba

Utorak, 27.02.2024.

15:01

I Musolini je o ovome razmišljao: Realizovaće se problematičan projekat?
Ilustracija: Shutterstock/DaLiu

Odluka o otvaranju istrage dolazi nakon što su opozicioni zastupnici koji zastupaju leve stranke podneli žalbu.

Istraga, koju je u sredu pokrenulo javno tužilaštvo u Rimu, fokusira se na aktivnosti planiranja i građenja mosta i ističe nedostatak transparentnosti tokom projektovanja najdužeg visećeg mosta na svetu.

Projekat je pokrenuo Mateo Salvini, vođa krajnje desne stranke Liga, nekoliko dana nakon što je imenovan za ministra infrastrukture 2022. godine, prenosi portal Biznisinfo.

Prethodne vlade su više puta odbile gradnju mosta zbog velikih troškova, inženjerske neizvodivosti i zabrinutosti oko infiltracije mafije i uticaja na okolinu.

Područje na kojem bi gradili 3,3 kilometara dugačak most ima jednu od najviših nivoa seizmičkog rizika u Evropi.

U studiji iz 2021. naučnici su pronašli rased na morskom dnu Mesinskog moreuza za koji se smatra da je prouzrokovao zemljotres koji je 1908. godine ubio više od 80.000 ljudi.

Salvini procenjuje da će most koštati oko 12 milijardi evra tokom 15 godina izgradnje.

Kritikovao je opozicione zastupnike zbog podnošenja tužbe. Prethodno je tvrdio da će projekat stvoriti približno 100.000 radnih mesta.

Bivše generacije političara, uključujući diktatora Musolinija i nekadašnjeg premijera Silvija Berluskonija, razmišljale su o povezivanju Sicilije s kopnom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Napustite Rusiju"

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da će uskoro zatražiti od banke Rajfajzen internešnel AG da ubrza proces smanjenja poslovanja u Rusiji.

8:02

20.4.2024.

1 d

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

11 h

Podeli: