Povlače zakon: "Prodaja je ipak dozvoljena"

Novi Zeland će danas povući zakon koji, prvi u svetu, zabranjuje prodaju duvana za buduće generacije, saopštila je vlada te zemlje.

Svet

Izvor: B92

Utorak, 27.02.2024.

08:14

Povlače zakon:
Foto: shutterstock, sisi2017

Zakon je trebalo da stupi na snagu od jula, a podrazumevao je zabranu prodaje duvana onima koji su rođeni posle 1. januara 2009, smanjenje sadržaja nikotina u duvanskim proizvodima, kao i smanjenje broja prodavnica duvana za više od 90 odsto.

Nova koaliciona vlada izabrana u oktobru potvrdila je da će zakon biti povučen danas po hitnom postupku, prenosi Rojters.

Saradnik ministra zdravlja Kejsi Kostelo rekao je da je koaliciona vlada posvećena smanjenju pušenja, ali da preduzima drugačiji regulatorni pristup kako bi obeshrabrila naviku konzumacije duvanskih proizvoda i smanjila štetu koju ona uzrokuje.

Kostelo je saopštio da će uskoro kabinetu predstaviti paket mera koji bi povećao raspoloživa sredstva koja pomažu ljudima da ostave duvan, dodajući da će i propisi o vejpovanju postati stroži kako bi se mladi odvratili od stvaranja ove navike.

Ovakva odluka vlade naišla je na kritike zbog posledica po zdravlje Maora i potomaka doseljenika sa pacifičkih ostrva, čije stanovništvo ima veću stopu pušača.

Istraživačica sa Univerziteta Otago Dženet Hoek rekla je da će ukidanje zakona o zabrani duvana sačuvati nejednakosti u zdravlju među Novozelanđanima. Ona je takođe istakla da su istraživanja pokazala da bi ovaj zakon uticao na smanjenje konzumacije duvana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

7 h

Podeli: